El Grupo Jorge, multat amb sis milions d'euros per contractar falsos autònoms

Inspecció de Treball dictamina que s'ha d'abonar les quotes endarrerides de 1.616 treballadors, segons "El Periódico"

Un treballador entrant a l'escorxador Le Porc Gourmet del Grupo Jorge
Un treballador entrant a l'escorxador Le Porc Gourmet del Grupo Jorge | Josep M. Montaner
Redacció
10 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:53h
El Grupo Jorge haurà de pagar un total de 6.119.036,24 euros a la Seguretat Social per donar feina a 1.616 falsos autònoms en els dos escorxadors que té a Catalunya (Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga i Fortune Pig de Mollerussa). Segons El Periódico, així ho ha dictaminat la Inspecció de Treball després de les actuacions portades a terme el passat abril en aquestes dues plantes d'Osona i Lleida.

D'aquesta manera es penalitza l'empresa per usar un model laboral fraudulent. A l'agost, la companyia va començar a internalitzar els treballadors i, per tant, els va donar d'alta al règim general de la Seguretat Social. La laboralització d'aquest miler d'empleats va arribar després d'un acord entre l'empresa, CCOO i el Departament de treball a principis de l'estiu. Abans de tot això, CCOO i UGT van amenaçar amb una vaga indefinida, que es va acabar suspenent.
 

Una furgona de la Policia Nacional durant una de les inspeccions a Le Porc Gourmet. Foto: Carles Fiter


Segueixen denunciant les condicions laborals

Aquest novembre la plataforma Càrnies en Lluita denunciava que, tot i l'acord, s'havien acomiadat una desena de treballadors de Le Porc Gourmet per queixar-se per les condicions laborals precàries. El personal de la sala de matança reclama, entre altres, que se'ls deixi descansar, que puguin cobrar les hores extres i fer vacances, tal com estableixen els nous contractes.

Per tot això, Càrnies en Lluita exigeix un comitè d'empresa -que mai han tingut- que vetlli pels seus drets laborals. Precisament, la desena de treballadors acomiadats aquest novembre, que portaven més de 2 anys a l'empresa, no se'ls reconeix l'antiguitat des que es van laboralitzar. No tenen accés a l'atur perquè fa menys de mig any que tributen al règim general de la Seguretat Social.
 

Els treballadors protestant davant Le Porc Gourmet pels nou acomiadaments aquest novembre. Foto: Carles Fiter