sector carni

El Grupo Jorge, multat amb sis milions d'euros per contractar falsos autònoms

Inspecció de Treball dictamina que s'ha d'abonar les quotes endarrerides de 1.616 treballadors, segons "El Periódico"

per Redacció, 10 de desembre de 2018 a les 12:53 |
Un treballador entrant a l'escorxador Le Porc Gourmet del Grupo Jorge | Josep M. Montaner
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Grupo Jorge haurà de pagar un total de 6.119.036,24 euros a la Seguretat Social per donar feina a 1.616 falsos autònoms en els dos escorxadors que té a Catalunya (Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga i Fortune Pig de Mollerussa). Segons El Periódico, així ho ha dictaminat la Inspecció de Treball després de les actuacions portades a terme el passat abril en aquestes dues plantes d'Osona i Lleida.

D'aquesta manera es penalitza l'empresa per usar un model laboral fraudulent. A l'agost, la companyia va començar a internalitzar els treballadors i, per tant, els va donar d'alta al règim general de la Seguretat Social. La laboralització d'aquest miler d'empleats va arribar després d'un acord entre l'empresa, CCOO i el Departament de treball a principis de l'estiu. Abans de tot això, CCOO i UGT van amenaçar amb una vaga indefinida, que es va acabar suspenent.

 

Una furgona de la Policia Nacional durant una de les inspeccions a Le Porc Gourmet. Foto: Carles Fiter


Segueixen denunciant les condicions laborals


Aquest novembre la plataforma Càrnies en Lluita denunciava que, tot i l'acord, s'havien acomiadat una desena de treballadors de Le Porc Gourmet per queixar-se per les condicions laborals precàries. El personal de la sala de matança reclama, entre altres, que se'ls deixi descansar, que puguin cobrar les hores extres i fer vacances, tal com estableixen els nous contractes.

Per tot això, Càrnies en Lluita exigeix un comitè d'empresa -que mai han tingut- que vetlli pels seus drets laborals. Precisament, la desena de treballadors acomiadats aquest novembre, que portaven més de 2 anys a l'empresa, no se'ls reconeix l'antiguitat des que es van laboralitzar. No tenen accés a l'atur perquè fa menys de mig any que tributen al règim general de la Seguretat Social.

 

Els treballadors protestant davant Le Porc Gourmet pels nou acomiadaments aquest novembre. Foto: Carles Fiter

 

Participació