Canal

Tàrrega engega un projecte que promou el creixement econòmic amb els usos del Segarra-Garrigues

El PECT Motors per al Segarra-Garrigues, liderat pel consistori, aposta per la innovació en el regadiu i la cooperació entre conreus i agroindústries

per Redacció , 4 de desembre de 2018 a les 16:13 |
Els responsables del PECT Motors del Segarra-Garrigues a la presentació del projecte a l'Ajuntament de Tàrrega | Aj Tàrrega
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Tàrrega ha presentat aquest dimarts el seu pla estratègic per impulsar el creixement econòmic del territori a partir dels usos generats per la posada en servei del canal Segarra-Garrigues.

Es tracta del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) anomenat Motors per al Segarra-Garrigues, el qual aposta per un nou model d'agricultura intel·ligent i competitiu a través de la innovació aplicada als regadius, la gestió eficient de l'aigua i la transferència de coneixements. Es vol implantar així la producció d'aliments de forma més econòmica, social i ambientalment sostenible.


El projecte està impulsat per l'Ajuntament de Tàrrega, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), l'Associació Rural per al Desenvolupament (ACORD), i la Fundació Mas Badia, especialitzada en estacions experimentals agrícoles.

El PECT per al Segarra-Garrigues també es basa en la cooperació vertical entre agroindústries i explotacions agrícoles. És, per tant, una xarxa 'win-win' d'aliances estratègiques per a la promoció de conreus, en especial el pistatxer, l'olivera, la vinya, la poma de muntanya i el blat de qualitat. L'objectiu és la introducció de conreus amb un alt valor afegit, que resultin més rendibles per a les explotacions agràries. Això pot propiciar a la vegada la incorporació de nous agricultors joves al territori. El projecte suposa a més la millora de la qualitat de vida de la població rural i una major sostenibilitat mediambiental.


L'Ajuntament de Tàrrega exerceix la gestió, la coordinació i el seguiment del projecte reforçant així la seva capacitat territorial del sistema Segarra-Garrigues. També se suma a la participació dels ajuntaments d'Agramunt i Vilagrassa; dels consells comarcals de l'Urgell i Les Garrigues; i de Globalleida.

El PECT Motors per al Segarra-Garrigues compta finalment amb un pressupost de 2,3 milions d'euros, la meitat dels quals són subvencionats amb ajuts del FEDER. La Diputació de Lleida aporta un 25% i els agents impulsors del projecte el 25% restant. Val a dir que el projecte s'inicià primer amb 1,8 milions si bé en una resolució posterior s'ha assolit la xifra final de 2,3 milions.

 

Participació