Alerten d'esquerdes i esllavissades de roques a la presa de Canelles que podrien afectar la construcció

Les pluges dels darrers dies han fet caure roques que han anat a parar a la presa | Endesa assegura que la situació està sota control

03 de desembre del 2018
Actualitzat a les 14:25h
Imatge de la presa de Canelles
Imatge de la presa de Canelles | Arxiu
La paret de roca del costat de la presa de Canelles (Noguera) està patint, des de la setmana passada, despreniments provocats per diverses esquerdes. Segons ha pogut saber aquest diari, part de la pedra calcària de la muntanya s'ha desprès de la paret, per la qual cosa els tècnics temen que hi pugui haver perill d'afectació sobre la base de la construcció de la presa, situada entre els municipis d'Os de Balaguer, Àger i Estopanyà (Osca).

Consultat per NacióLleida, el geòleg Josep Maria Mata assegura que la pedra que envolta la presa és plena de cavitats calcàries, una característica que pot desembocar en esllavissades en casos de meteorologia adversa com neu o pluja, com ha passat en les darreres setmanes a la zona. Segons Mata, la caiguda de roques podria tenir afectació sobre els fonaments de Canelles, la presa més gran de la conca del Segre.

En aquest sentit, el tècnic recorda que ja durant la posada en marxa de l'obra, a inicis dels anys 60, hi van haver problemes d'esquerdes i despreniments, un fet que va dificultar el correcte funcionament de gestió de l'aigua. "Hi havia moltes fugues i va costar omplir la presa", assegura el geòleg, que avisa de l'alt nivell d'aigua que té ara per ara la presa, propietat d'Endesa. 

Fonts de la companyia asseguren que les esllavissades dels darrers dies són puntuals, i que s'han activat els protocols tècnics per tal de minimitzar possibles riscos. Des d'Endesa es fa també una crida a la tranquil·litat i s'apunta que la situació ha estat controlada en tot moment.