Com puc ajudar en el Gran Recapte? Guia pràctica per contribuir-hi

Consulta els llocs de recollida d'aliments més propers a casa teva en aquesta doble jornada solidària

Un dels punts de recollida d'aliments del Gran Recapte
Un dels punts de recollida d'aliments del Gran Recapte | El Gran Recapte
Redacció
30 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:43h
Torna una gran doble jornada solidària. El Gran Recapte d’Aliments a Catalunya del 2018 arrenca amb l'objectiu de superar les ja espectaculars xifres de l'any passat -4.700 tones d'aliments recollits i 30.000 voluntaris- i cobrir les necessitats alimentàries de 200.000 persones. Però, com puc contribuir-hi? 

1. On puc fer les donacions?
A qualsevol dels nombrosos punts de recollida, situats en mercats, supermercats i hipermercats d'arreu del país. Aquest any hi colaboren les següents cadenes, als establiments de les quals hi podreu fer les donacions: Alcampo,  Aldi,  Ametller  Orígen  Alimentació  Masgrau,  Mar  Blau,  Bonpreu-Esclat,  Caprabo,  Carrefour,  Ca-rrefour  Market,  Condis,  Consum-Charter,  Dia%,  El  Corte  Inglés,  Fragadis,  GrosMer-cat,  Hipercor,  Lidl,  Makro,  Mercadona,  Mercats  de  Barcelona,  Novavenda,  Plus  Fresc,  Roges  Supermercats,  Simply  Mar-ket,  Spar,  Sorli  Discau,  Suma,  Supercor,  Superestalvi,  Supermas,  Supermercats  Llobet,  Supermercats  Montserrat,  Super-mercats  Pahissa,  Supermercat  Petit  Preu,  Superservis,  Valvi  i  Veritas.

Podeu consultar els punts de donació més propers a casa vostra aquí

2. I si no em va bé desplaçar-me?
Cap problema. Aquest any l'organització ha habilitat la possibilitat de fer donacions on-line. Hi ha tres opcions de donatius: per adquirir aliments per valor de 5 de 10 o de 25 euros. També es poden fer donacions online a la web d'aquests establiments col·laboradors: Ametller Orígen, Bonpreu-Esclat, Caprabo, Condis, Dia, Vimet i Ulabox.

3. Quins aliments es recomana donar?
Especialment, aliments bàsics i de llarga durada, com ara conserves de peix i de verdura, oli i llet. S'han d'evitar els aliments frescos, que es farien malbé abans que arribessin a les persones que necessiten l'ajut, i es desaconsellen també els productes envasats en vidre.

4. Quan puc fer les donacions?
Durant tota la jornada d'avui divendres i demà diumenge, en horari d'obertura comercial.

5. Per a què servirà la meva donació?
L'objectiu és aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària. A més, es vol donar a conèixer d'aquestes persones, especialment perjudicades arran de la crisi econòmica. L'any passat es van recollir 4.656 tones d'aliments en més de 2.500 punts de recollida, amb l'ajut de més de 30.000 voluntaris. L'objectiu de l'edició d'enguany és superar aquesta xifra rècord.

6. Qui ho organitza?
La campanya la vehiculen els Bancs d'Aliments de Catalunya. Són entitats benèfiques sense ànim de lucre i independents, basades en el voluntariat, que treballen per recuperar els excedents alimentaris de les empreses i redistribuir-los gratuïtament entre les persones necessitades.

7. Hi puc col·laborar altres dies, apart d'aquest divendres i dissabte?
És clar que sí. El Gran Recapte és la campanya estrella del Banc dels Aliments, i la que més ajuda a visualitzar el problema. Però s'hi pot col·laborar durant tot l'any, ja sigui amb donacions puntuals o periòdiques, o fent-se voluntari.