Detecten a Lleida sis peticions per bescanviar carnets de conduir veneçolans amb documentació falsa

La Guàrdia Civil investiga dos lleidatans i altres quatre persones per un presumpte delicte de falsificació documental

Redacció
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:59h
La Guàrdia Civil investiga sis persones en el marc de l'operació 'cita prèvia' com a presumptes autores d'un delicte de falsificació documental, dues de les quals són un home de 34 anys i una dona de 27, veïns de Lleida.

El cos va obrir una investigació al maig després de detectar diferents sol·licituds per bescanviar el permís de conduir de Veneçuela per un d'estatal en què s'havia presentat un certificat fals, suposadament expedit pel Consolat d'Espanya a Caracas. Sis d'aquestes peticions s'havien efectuat a l'oficina de la DGT de Lleida, mentre les altres a la d'Osca. Segons la Guàrdia Civil, la xarxa desarticulada s'ocupava de captar clients a través de les xarxes socials als quals cobrava entre 300 i 600 euros per efectuar el tràmit del bescanvi de la llicència de conduir fent servir per això documentació falsa.

La Guàrdia Civil d'Osca va tenir coneixement al maig, a través de la delegació de la DGT a aquella ciutat, de l'existència d'uns certificats irregulars en unes sol·licituds rebudes per bescanviar la llicència de conduir veneçolana pel permís de conduir espanyol. El certificat que es va aportar a la DGT és un dels requisits necessaris per efectuar el canvi, segons preveu un acord bilateral entre l'Estat i Veneçuela de l'any 2005.

Arran de les sospites, la Guàrdia Civil va posar en marxa la investigació 'cita prèvia' i, després de diverses gestions amb el consolat d'Espanya a Caracas, el cos va poder constatar que els certificats aportats eren falsos. Així mateix, també va poder detectar altres sis sol·licituds de bescanvi del permís de conduir que s'havien presentat a la DGT de Lleida també fent servir documentació falsa. La Guàrdia Civil va iniciar una investigació a un home de 34 anys i una dona de 27, ambdós veïns de Lleida, com a presumptes autors d'un delicte de falsificació documental.

El cos també va començar a investigar l'home que suposadament liderava la xarxa, que va ser localitzat a Tenerife, i que suposadament era qui s'encarregava de captar clients a través a de les xarxes socials, interessats en bescanviar la llicencia de conducció veneçolana pel carnet de conduir espanyol. De la mateixa manera, la Guàrdia Civil va investigar tres persones més relacionades amb els tràmits realitzats, dues veïns de Madrid, de 22 i 33 anys, i una dona de 47 veïna de Valverde del Hierro (Illes Canàries). A totes elles se les investiga per un presumpte delicte de falsificació documental.

Com a resultat de les investigacions, la Guàrdia Civil ha sol·licitat a la DGT d'Osca que iniciï els tràmits per a revocar els permisos de conducció obtinguts de manera il·lícita, i que els titulars hagin de presentar-se a examen com si mai haguessin obtingut el permís de conducció. La Guàrdia Civil ha traslladat les diligències al Jutjat de guàrdia d'Osca, que ha assumit el cas i davant dels quals hauran de comparèixer els investigats quan siguin requerits.