El bisbat de Barbastre demana que el bisbe de Lleida declari en el judici pels 111 béns de la Franja

La vista prèvia per la demanda civil contra el Museu i el Bisbat de Lleida té lloc aquest dijous

Redacció
29 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:45h
El bisbat de Barbastre-Montsó ha demanat que el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, declari en el judici per decidir la propietat de les 111 obres d'art de la Franja que es troben al Museu de Lleida. És una de les peticions que la part aragonesa ha fet en la vista prèvia feta a porta tancada aquest dijous al jutjat d'instrucció 1 de Barbastre. El Consorci del Museu de Lleida no ha fet públiques encara les seves peticions.

L'advocat del bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquín Guerrero, lamenta que s'hagi arribat a un procediment civil quan es podria haver solucionat el litigi "en el sí de l'església a què pertanyen els dos bisbats".

El Bisbat de Barbastre-Montsó va interposar el 13 de febrer una demanda civil contra el Bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per exigir a la Generalitat i al mateix bisbat que lliurin els 111 béns artístics. Són peces originàries de parròquies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida, fins que aquesta es va dividir.

La denúncia es va fer després que el 31 d'octubre de 2017 no s'arribés a cap acord en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida i al qual no va assistir cap representant del consorci. Abans d'havia intentat resoldre el conflicte per la via eclesiàstica però la part lleidatana no ha fet cas les tres resolucions vaticanes que donen la raó a l'Aragó.

L'advocat del bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquín Guerrero, ha explicat abans d'iniciar la vista prèvia que aquest dijous s'inicia una etapa "molt important" en un procés "molt llarg", que va començar per via eclesiàstica. "En una escalada estem gairebé al cim. Creiem que tenim raó i esperem que es compleixi el que el jutjat digui", afegeix.

Ha explicat que aprofiten aquesta vista prèvia per demanar que s'aporti abans del judici, del qual encara no s'ha establert cap data, proves de dictamen pericials històriques i artístiques. També declaracions de testimonis que han intervingut directament en aquest procés, com ara el bisbe de Lleida així com documents que es troben al govern d'Aragó, al bisbat de Lleida o al consorci del Museu.

Guerrero assegura que hi ha 24 documents signats davant el nunci i reconeixements del bisbat de Lleida dient que aquestes peces son de les parròquies d'on procedeixen i lamenta que ara es negui. Tot això ve precedit d'una llarga història "penosa", que es remunta al 1995, i el bisbat de Barbastre lamenta haver hagut d'acudir a un procediment civil quan es podria haver solucionat via eclesiàstica. Afegeix que ara "cal deixar que el jutjat actuï amb independència, emeti una sentència i sobretot, que es compleixi".

Des del Consorci del Museu de Lleida encara no s'han pronunciat sobre la vista prèvia tot i que ja van explicar que han aportat al Jutjat de Barbastre documentació conservada en arxius diocesans -com ara actes notarials-, alguna de la qual no havia estat admesa o estudiada abans pels tribunals eclesiàstics, que acreditarien que aquestes obres pertanyen a Catalunya perquè les va adquirir el Bisbe de Lleida, Josep Meseguer, entre finals del segle XIX i principis del XX.