La fiscalia recorre la sentència per la doble violació a Vielha i demana una condemna per agressió sexual

El ministeri públic sol·licita que, en cas que es mantingui la condemna per abusos sexuals, s'elevi la pena a set anys de presó

Redacció
27 de novembre del 2018
Actualitzat a la 1:06h
Imatge dels dos acusats durant el judici
Imatge dels dos acusats durant el judici | ACN
La fiscalia ha presentat aquest dilluns un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra de la resolució de l'Audiència de Lleida que ha condemnat per abús sexual a quatre anys i mig de presó dos nois acusats de violar una noia a Vielha. Els fets van passar a la sortida d'una discoteca, l'agost de 2017.

El ministeri públic sol·licita que es tipifiquin els fets com a dos delictes d'agressió sexual, pels quals inicialment demanava una pena de quinze anys de presó. En cas que el TSJC no accepti condemnar-los per agressió sexual, demana que s'elevi la pena per abús sexual fins als set anys de presó per a cadascun.

En la sentència, que va tenir una gran repercussió mediàtica i social, l'Audiència de Lleida reconeixia que la noia no va consentir i que fins i tot es va negar verbalment a mantenir relacions sexuals amb cap d'ells, però recollia que els acusats "no van fer ús de la violència ni de la intimidació" per aconseguir el seu objectiu.

Fins i tot, afegia la sentència, la víctima va reconèixer que no la van amenaçar amb fer-li mal i tampoc va descriure cap intimidació d'ells cap a ella. Durant la declaració, però, la víctima va declarar que tots dos (tiet i nebot) la van violar tot i que els demanava que paressin i la deixessin. "No m'estava resistint amb el cos però estava plorant i deia que no", ha declarat la noia, que ha afegit que no va intentar marxar perquè "tenia por".

"No es pot concloure que les pràctiques sexuals a què va ser sotmesa la víctima es fessin en contra de la seva voluntat mitjançant violència o intimidació, sinó que ho van fer aprofitant-se del seu caràcter vulnerable i d'haver consumit alcohol i ansiolítics, la qual cosa va debilitar possiblement la seva capacitat de defensa i per tant no va ser necessari cap actuació violenta o intimidatòria", recollia la sentència. La sala tampoc considera "especialment intimidatori" el fet que els dos acusats estiguessin presents ni tampoc el context.

Sentència de l'Audiència de Lleida

L'Audiència de Lleida va condemnar els dos acusats a quatre anys i mig de presó per dos delictes d'abús sexual en considerar provat que van abusar sexualment de la jove, primer l'un i després l'altre, tot i que ella els demanava plorant i repetidament que no ho fessin. La Sala, a més, els prohibeix acostar-se a menys de 100 metres de la víctima durant sis anys i els imposa cinc anys de llibertat vigilada, un cop surtin de la presó. L'Audiència també estableix que hauran d'indemnitzar la noia amb 7.000 euros cadascun.

La sala però, donava part de raó a la defensa dels acusats, representats per l'advocat de La Manada, Agustín Martínez, i coincidia amb ell que no havia quedat acreditat que hagués existit cap tipus de violència o intimidació per part dels acusats cap a ella. La fiscalia no està d'acord en aquesta apreciació i per aquest motiu ha recorregut la decisió al TSJC.