El jutge investiga l’alcalde de Lleida per presumptes irregularitats en l’Empresa Municipal d’Urbanisme

Durant el període 2014-2016 | La denúncia la va presentar Toni Postius, del PDECat

Redacció
22 de novembre del 2018
Actualitzat a les 18:44h
Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida
Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida | ACN
El titular del jutjat d'instrucció 2 de Lleida ha citat a declarar com a investigades dotze persones relacionades amb el consell d'administració de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), arran de la denúncia d'un dels membres del consell i cap de l'oposició a la Paeria, Toni Postius (PDeCAT).

Postius va denunciar a l'abril presumptes "irregularitats" detectades en els comptes de l'EMU, que afectarien als exercicis 2014, 2015 i 2016 que "podrien ser constitutives de diversos delictes", com ara els de falsedat de document mercantil, societari i de tràfic d'influències. El jutge prendrà declaració, entre d'altres, a l'actual alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, que en aquells anys era regidor d'Urbanisme, i també a la número 2 de l'Ajuntament de Lleida, Montse Mínguez.

Segons ha pogut saber l'ACN, altres membres del PSC que el jutge ha cridat a declarar són els regidors Xavier Rodamilans i Rafael Peris. Ells, juntament amb Larrosa i Mínguez, declararan el 29 de novembre al jutjat d'instrucció 2 de Lleida. Abans, però, concretament demà 23 de novembre, el jutge prendrà declaració a l'auditora dels comptes de l'EMU en aquell període, M. M. Aguado; als regidors de Ciutadans, Ángeles Ribes i Daniel Osorio, i al regidor del PP, Joan Vilella.

Les altres persones que està previst que declarin davant el jutge ho faran al gener, ja que ho havien de fer el 19 de novembre però es va ajornar la seva citació a causa de la vaga de jutges. Es tracta del director de Serveis de la Paeria, Josep Farrero; el coordinador tècnic de planejament urbanístic, Joan Blanch; l'assessor de Ciutadans Dani Andrés i una tècnica de la Paeria.

Denúncia de Postius

Postius va denunciar una "alteració dels resultats dels comptes anuals del 2014 en la presentació dels comptes del 2015" al Registre Mercantil i l'aplicació de revaloritzacions d'actius "completament improcedents" als comptes del 2015. En la denúncia, considera que es volia "simular una situació de solvència inexistent" quan l'empresa es trobava en "situació de fallida", fet que hauria impossibilitat la concessió el 2017 d'un crèdit de 10,6 milions d'euros per part de l'Ajuntament de Lleida a l'EMU.

L'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), SL, és una societat mercantil que té com a soci únic l'Ajuntament de Lleida. El president del PDeCAT a Lleida, Toni Postius, denunciava que a finals del 2015, la societat municipal va efectuar una taxació dels seus actius per actualitzar els seus valors, la qual va determinar que aquests s'havien deteriorat en 40,1 milions d'euros.

Així, sosté que davant la "greu" situació financera de l'empresa s'hauria d'haver fet una ampliació de capital o declarar l'EMU en concurs de creditors per buscar-ne la seva viabilitat futura i que, en lloc d'això, "s'hi van abocar recursos públics per evitar la seva fallida tot cometent diverses presumptes irregularitats" comptables, que s'iniciarien amb "els comptes dipositats al Registre Mercantil corresponent als anys 2015 i 2016".