El Brexit provoca una davallada del 5% en la PAC 2021-2027

La CE aposta per "simplificar" el compliment de la normativa per accedir a les ajudes i centrar el criteri en els resultats obtinguts en l'agricultura

Una màquina segant
Una màquina segant | Adrià Costa
Redacció
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:33h
La proposta per a la Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2021-2027 tindrà un 5% menys de partida pressupostària a causa del Brexit i altres factors com les migracions i la seguretat europea. Així o ha explicat la cap d'Unitat adjunta de la Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural de la Comissió Europea (CE), Maria Gafo, durant un debat sobre la PAC a Lleida organitzat per la Cadena Ser i la UdL.

El pressupost està previst que se situï en 365.000 milions i a l'estat espanyol la retallada es traduirà en un 3,5% menys d'ajuts en pagaments directes que es quedaran amb 33.481 MEUR. La CE aposta per "simplificar" el compliment de la normativa per accedir a les ajudes i centrar el criteri en els resultats obtinguts en l'agricultura.

Als 365.000 milions que es preveuen per al pressupost per a la PAC 2021-2027 cal sumar-hi 10.000 milions en investigació. La davallada pressupostària pel Brexit i altres factors es traduirà a l'estat espanyol en un 3,5% menys d'ajuts directes, que es quedaran en 33.481 milions; un 15,3% menys d'inversió en desenvolupament rural, que es quedarà en 7.008 milions d'euros; i un 1,9% menys d'ajudes en altres àmbits que se situaran en 3.287,8 milions. El pressupost de la PAC per aquest període a l'Estat es preveu doncs en 43.776 milions aproximadament.

Maria Gafo ha explicat que la proposta de la nova PAC s'ha fet a partir d'una consulta pública que ha comptat amb la participació de més de 320.000 ciutadans de la Unió Europea. Així mateix, també s'ha consultat amb experts i s'ha fet una avaluació de l'impacte que suposa per a la població. A partir d'aquesta enquesta s'han tret conclusions positives com la competitivitat del sector, les exportacions de productes de valor afegit o l'impacte en la renda dels agricultors.

Però també s'han vist altres aspectes on "la societat i els agricultors consideren que cal millorar". Gafo s'ha referit així a l'impacte mediambiental i de canvi climàtic del sector. Així mateix, també a la distribució de la renda per la qual cosa s'ha treballat en una PAC que vol ser "més justa, més estable i on es reparteixi millor per beneficiar més la petita i mitjana explotació". Segons Gafo, "el sector és molt competitiu però moltes vegades, la competitivitat es dóna per la reducció de la mà d'obra i no per les inversions, i això cal canviar-ho en el futur per posar èmfasis en la investigació, el desenvolupament i les inversions".

El canvi "més fort" de la futura PAC serà segons Gafo la simplificació a l'hora de controlar les normes per apostar més pel control sobre els resultats en l'agricultura i la ramaderia europees.