El judici pels crims d'Aspa es farà del 21 al 25 de gener de 2019 amb jurat popular

La fiscalia demana 48 anys de presó i l'acusació particular 51 per l'assassí confés de dos agents rurals

L'assassí confés, al lloc del crim
L'assassí confés, al lloc del crim | ACN
Redacció
21 de novembre del 2018
Actualitzat a les 11:06h
El judici pel doble crim d'Aspa (Segrià) es farà del 21 al 25 de gener de 2019 a l'Audiència de Lleida, justament dos anys després dels fets. La fiscalia demana 48 anys i quatre mesos de presó pel caçador acusat d'haver matat dos agents rurals, Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39, el 21 de gener del 2017 quan feien un control rutinari de caça al vedat d'Aspa (Segrià).

L'assassí confés, veí de Vacarisses (Vallès Occidental) i de llavors 28 anys, Ismael Rodríguez, els va disparar amb una escopeta, sense llicència. L'acusació particular demana 51 anys de presó. El judici es farà amb jurat popular. Primer s'escolliran 36 candidats el 22 de novembre i d'aquests, els 9 titulars i 2 suplents definitius, el 18 de gener.

L'acusat està en presó provisional des que va ser detingut i va reconèixer el crim. Rodríguez tenia caducada la llicència per fer servir l'arma homicida, que estava a nom d'un amic, i tampoc no va recollir l'autorització per caçar al vedat.

El ministeri públic qualifica el doble crim d'assassinat i sol·licita que se li imposin 23 anys i 8 mesos de presó per cada assassinat (tenint en compte l'atenuant de confessió) i un any de presó més per tinença il·lícita d'armes. A més, demana que l'acusat indemnitzi els familiars de les víctimes (dones, fills i pares) amb més d'un milió d'euros en total.

La fiscalia considera provada la intenció de matar de l'acusat i qualifica el crim d'assassinat amb traïdoria en concurs amb un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat perquè va actuar "per evitar ser descobert d'altres delictes". A més, segons el ministeri públic, va efectuar dos trets a cada agent, els primers a una distància d'entre 3 i 6 metres però els segons quan ja eren a terra i a l'altura del cap. L'escopeta que duia, afegeix la fiscalia, només podia disparar tres trets així que "va haver de recarregar l'arma per disparar el quart".

L'acusació particular, representada per l'advocat Pau Simarro, demana que es condemni a l'assassí confés dels dos agents rurals a 51 anys de presó (25 anys per cada assassinat i 1 any més per tinença il·lícita d'armes) i que se li imposi una multa d'entre 3.000 i 5.000 euros per un delicte contra la flora i la fauna.