La Paeria informarà els veïns afectats del canvi de nom de quatre carrers franquistes

Aquestes vies perdran el nom d'una dona i l'alcalde Larrosa ja ha anunciat que en una s'homenatjarà l'escriptora i poetessa Joana Raspall

Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida
Fèlix Larrosa, alcalde de Lleida | ACN
Redacció
20 de novembre del 2018
Actualitzat a les 14:47h
L'Ajuntament de Lleida té previst informar en breu els veïns dels carrers Alcalde Areny, Germans Recasens i Sangenís Bertran i de l'avinguda Alcalde Recasens, tots ells dedicats a persones que estar vinculades amb el franquisme, que aquestes vies canviaran la seva denominació actual i prendran el nom d'una dona, tal com va anunciar fa uns dies l'alcalde de Lleida.

En declaracions al programa "Aquí, amb Josep Cuní", de SER Catalunya, Fèlix Larrosa ha dit que hi ha damunt de la taula diverses propostes de dones a les quals es vol homenatjar i que aviat s'enviarà una carta informant els 938 veïns dels quatre carrers afectats. Larrosa ha confirmat que un dels noms que formarà part del nomenclàtor dels carrers a Lleida serà el de l'escriptora i poetessa Joana Raspall.

Larrosa ha insistit en què les decisions s'han de prendre "de manera documentada". En aquest sentit, ha recordat la reunió que va mantenir amb els responsables del Memorial Democràtic i ha manifestat que el fet de canviar el nom a quatre dels nou carrers qüestionats per aquest tema "respon a uns criteris de documentació històrica i de participació ciutadana".

Així, l'alcalde de Lleida ha remarcat que els carrers Alcalde Areny, Germans Recasens i Sangenís Bertran i l'avinguda Alcalde Recasens se substituiran ja que està documentada una relació activa en l'aixecament del juliol del 36, ja sigui de forma militar o econòmica. En canvi, ha manifestat que s'han respectat les decisions que van prendre ajuntaments ja en l'etapa democràtica, avalades pels diferents grups municipals i que han escollides "legítimament" per sobirania popular. En aquest sentit, Larrosa ha afirmat que no s'ha de caure "en el revisionisme permanent" i que cal "ser generosos amb la història i les persones".

Segons Larrosa, aquest tipus de revisions requereixen temps i "és una feina de tots", tant d'institucions com de col·lectius i de la ciutadania. A més, ha dit que la decisió suposa un "canvi en la forma d'entendre la vida, que es resol explicant bé la història i el que va suposar el règim a la societat i amb l'educació", entre altres àmbits. Cal recordar que la plataforma Lleida Lliure de Franquisme va qualificar d'"electoralista" l'anunci de Fèlix Larrosa de canviar del nomenclàtor quatre carrers amb el nom de persones vinculades al franquisme. L'entitat considera "parcial" la decisió de mantenir cinc carrers amb "noms franquistes" i ja van manifestar que continuarà lluitant fins a "eradicar el franquisme de la ciutat".

L'alcalde de Lleida també ha anunciat a SER Catalunya que un dels quatre carrers dels quals se'n substituirà la denominació actual prendrà el nom de de l'escriptora i poetessa Joana Raspall.