La Diputació de Lleida es personarà en la causa que investiga Reñé per corrupció i enriquiment personal

L'expresident ja va renunciar als advocats de l'ens i la corporació ha retirat ara la defensa jurídica a Marlen Minguell i Enrique Regaño

Joan Reñé durant el ple d'investidura de la nova presidenta
Joan Reñé durant el ple d'investidura de la nova presidenta | Àlvar Llobet
Redacció
20 de novembre del 2018
Actualitzat a la 13:41h
La Diputació de Lleida es personarà en la causa de l'anomenat 'cas Boreas' que investiga l'expresident de l'ens, Joan Reñé, i 23 persones més per presumptes delictes de corrupció i enriquiment personal.

Així ho han decidit després de fer-se públic que el jutjat d'instrucció 1 de Lleida investiga si la Diputació dissenyava concursos a mida per adjudicar obres 'a dit' a canvi de comissions i si responsables de l'ens provincial van fer ús d'informació privilegiada per avantatjar empreses lleidatanes.

Fonts de la Diputació també han explicat que la corporació ha retirat la defensa jurídica a dos dels investigats. Concretament, la número dos de Reñé, Marlen Minguell i a la mà dreta de Reñé, encarregat de les adjudicacions i present a les meses de contractació, Enrique Regaño. A més, no descarten retirar la defensa a d'altres investigats segons avanci el cas. Reñé ja va renunciar als advocats de la Diputació.

El jutjat d'instrucció 1 de Lleida està investigant si des de la Diputació de Lleida es va intentar influir en l'adjudicació d'obres per beneficiar empreses lleidatanes que posteriorment pagaven comissions al ja expresident de la Diputació, Joan Reñé, i a la seva número dos, Marlen Minguell. Concretament, s'investiga si des de l'ens s'informava prèviament dels concursos públics a algunes empreses de Lleida i si es dissenyaven criteris tècnics a mida perquè aquestes en resultessin guanyadores.

Qui decidia les adjudicacions després d'estudiar les ofertes era la mesa de contractació, integrada per membres de la Diputació. Precisament, una de les persones detingudes va ser Enrique Regaño, mà dreta de Reñé, encarregat de les adjudicacions i present a les meses de contractació.

És part de la investigació del "Cas Boreas",que compta amb un sumari de quinze toms i més de 4.000 folis, i que va portar a la detenció del ja expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i 23 persones més, el 2 d'octubre de 2018. El jutjat investiga si Reñé podria haver cobrat comissions de fins a 200.000 euros per al seu lucre personal. Segons la investigació, l'expresident de la Diputació va passar "períodes llargs" sense usar targetes de crèdit i pagant sempre en efectiu.