Comerços lleidatans tancaran a les set el dia 28 per reivindicar la necessitat de la reforma horària

Slow Shop Lleida defensa una nova cultura del temps que afavoreixi la conciliació, el descans i permeti disposar de més temps per a l'oci i la formació

Redacció
19 de novembre del 2018
Actualitzat a les 23:07h
Imatge d'un aparador
Imatge d'un aparador | Adrià Costa
Slow Shop Lleida prepara pel dimecres 28 de novembre una nova edició de la diada per la reforma horària en què anima els comerços i empreses de la ciutat a modificar per un dia el seu horari i avançar el tancament dels negocis a les 19 hores. L'associació pretén amb aquesta iniciativa afavorir una nova cultura del temps que contribueixi a la conciliació laboral, la millora d'hàbits en salut i descans, així com a l'augment de temps disponible per a l'oci i la formació.

Slow Shop Lleida ja va organitzar el 2016 la diada a la qual es van adherir 165 establiments que van tancar aquell dia a les set de la tarda. Aquell mateix any, l'entitat va presentar una moció a la Paeria per declarar 'Lleida a favor de la Reforma Horària, que va ser aprovada per unanimitat.

Slow Shop Lleida reprèn enguany la celebració de la diada per la reforma horària, que es durà a terme el 28 de novembre amb l'objectiu de conscienciar per tal que els comerços tanquin més aviat del que ho fan habitualment. La reforma horària és una proposta que pretén sincronitzar els horaris laborals amb la resta de països d'Europa -sense reduir les hores de treball ni la productivitat-, recuperant les dues hores de desfasament horari per tal d'impulsar una nova cultura del temps que faciliti la conciliació de la vida laboral i personal, l'adquisició d'hàbits més saludables d'alimentació i descans, i disposar de més temps per a l'oci, la cultura la formació i l'associacionisme, segons ha exposat Anna Costa, presidenta d'Slow Shop Lleida.

En aquesta edició, l'entitat -integrada per comerços i serveis singulars lleidatans- es fixa el repte d'igualar o millorar el nombre d'establiments inscrits el 2016 i, en aquest sentit, Costa ha animat a totes les entitats, col·lectius, empreses i persones individuals a participar a la diada, durant la presentació de la iniciativa.

Des d'Slow Shop Lleida proposen "compactar l'horari, no reduir la jornada laboral, equiparant-nos als països europeus", ha remarcat la presenta de l'entitat. Anna Costa ha posat de relleu que en altres localitats catalanes, així com des de la Iniciativa per la Reforma Horària, s'estan portant a terme accions durant l'any, "però cap de l'envergadura de la diada" que s'organitza a la ciutat de Lleida.

Pimec Comerç Lleida ja ha anunciat la seva adhesió a la iniciativa "convençuts en aquesta campanya de sensibilització que permet als treballadors gaudir d'una vida millor, de més temps per a la família i l'oci”, segons ha expressat Manel Llaràs. El president de Pimec Comerç Lleida ha defensat que "per fer possible aquest canvi es precisa d'un canvi en les normatives" i, per això, "l'Administració hauria de ser més valenta i apostar per la conciliació de la vida laboral i la personal", ha reclamat.