Les pintures de Santi Moix posen l'església de Saurí al panorama internacional de l'art contemporani

L'artista ha volgut plasmar tot allò que es troba en el paisatge del Pallars en el seu treball, que s’inaugurarà aquesta tarda

Imatge general de l’església de Saurí, al Pallars Sobirà
Imatge general de l’església de Saurí, al Pallars Sobirà | ACN
Redacció
16 de novembre del 2018
Actualitzat a les 10:31h
Aquests dies la Vall d’Àssua és una explosió de colors de tardor. Una combinació cromàtica similar a la que hi ha a l'interior de l'església de Sant Víctor de Saurí i que l'artista Santi Moix es va proposar projectar a les seves parets. Tot allò que es troba al paisatge del Pallars com les plantes, els animals, els insectes, les flors o la llum, ho ha volgut pintar a l’interior de l'església.

Amb aquestes tonalitats i dibuixos cerca que quan el visitant entri a l'església trobi tot el contrari que hi ha en petites capelles fosques i humides del Pirineu. Gràcies a Moix, reconegut mundialment per la seva obra, s'espera que l'església d'aquest petit poble pallarès de 12 habitants se situï al panorama internacional de l'art contemporani. El projecte, que es va iniciar l’any 2015, serà inaugurat aquest divendres a la tarda per la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives.

Una pintura al fresc contemporània

El projecte uneix la tradició pròpia del romànic català, identificada amb la pintura al fresc, amb una estètica contemporània i innovadora. El plantejament artístic busca unir espiritualitat i natura així com reinterpretar escenes de la tradició cristiana des del prisma de la bellesa de l'entorn i del paisatge d'acord amb la seva pròpia experiència.

Presidint l'absis de l'altar major destaca una gran peça de porcellana en forma de flor. L'obra de Santi Moix conté una forta presència de la naturalesa i d'elements orgànics en equilibri entre dos mons: l'abstracte i el figuratiu, l'ingenu i el tenebrós. Però no tot són dibuixos a les parets. Moix inclou algun fragment de text com la poesia Els bells camins es multipliquen allà on creieu que s'acaba la carretera, de J. V. Foix. L'artista explica que Saurí és un poble de final de carretera i quan hi arriba té la sensació que no s'acaba res sinó que "comencen un munt de possibilitats".
 

Santi Moix, ultimant el seu treball a l’església de Saurí. Foto: ACN


Santi Moix ha estat cinc anys treballant en aquest projecte. Viu i treballa a Nova York des del 1986 però va decidir implicar-se en aquesta iniciativa perquè Saurí és el poble on ha estiuejat tota la vida. Al poble hi viuen una dotzena de persones, i el fet que hagin confiat amb ell per transformar l'església li va fer especial il·lusió.

Des del 2015, quan va començar a pintar l’església de Sant Víctor, visitar Saurí ha estat motiu de peregrinació per molta gent delerosa de veure les pintures. L'església fins ara no era visitable perquè no estava l'obra finalitzada. Els veïns confien que ara, amb les obres finalitzades, sigui un revulsiu pel poble i la seva gent.

Obrir les esglésies amb la pintura

Moix reflexiona sobre les nombroses ermites, capelles i esglésies que hi han al Pirineu tancades i diu que s'hauria de buscar la manera que poguessin tornar a obrir. Per Moix aquestes esglésies es podrien tornar a omplir amb obres d'artistes contemporanis de la mateixa manera que grans mestres ho van fer a l'època romànica amb les pintures al fresc. L'artista aposta per la creació d'una ruta d'aquestes esglésies.
 

Detall d’una de les pintures de l’església de Saurí. Foto: ACN


El projecte l'ha impulsat un grup promotor que inclou els veïns de Saurí, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l'Ajuntament de Sort i el Bisbat d'Urgell, el Departament de Cultura i la Diputació de Lleida.