Denuncien que un 33% dels joves lleidatans no poden emancipar-se

L'organització juvenil situa les "lamentables" condicions laborals i els "alts" preus de l'habitatge, entre els principals motius

Un pis en lloguer
Un pis en lloguer | Arxiu
Redacció
15 de novembre del 2018
Actualitzat a les 12:23h
Uns 23.500 joves de la demarcació de Lleida, d'entre 18 i 30 anys, no poden emancipar-se actualment, xifra que suposa un 33% d'aquest col·lectiu, segons recull l'informe 'Emancipació juvenil a Catalunya' que ha presentat aquest dimecres a Lleida l'organització Avalot, Joves de la UGT de Catalunya. La portaveu nacional d'Avalot, Elena Ferrero, ha concretat que les principals barreres per deixar l'habitatge familiar són "les lamentables condicions laborals que tenen els joves a dia d'avui i els alts preus de l'habitatge".

Tenint en compte les dades de l'Agència Tributària de l'any 2016, el salari mitjà a Lleida entre les joves de 18 i 25 anys era de 6.413 euros bruts anuals, i de 14.828 euros bruts anuals entre les joves de 26 a 35 anys.

Segons Ferrero, es tracta d'uns sous "molt baixos" si es comparen amb els preus dels lloguers. I és que, segons l'informe d'Avalot, un jove d'entre 18 i 25 anys que volgués emancipar-se a un pis d'uns 80 metres quadrats, hauria de destinar el 83,8% del salari brut anual per poder-lo pagar. Per contra, a un jove d'entre 26 i 35 anys, li suposaria un 36,2% del seu salari brut anual.

Així mateix, si es plantegés comprar un habitatge de segona mà, també d'uns 80 metres quadrats, a un jove d'entre 18 i 25 anys li suposaria el sou íntegre durant catorze anys. En el cas d'un d'entre 26 i 35 anys, la hipoteca s'emportaria el seu sou íntegre durant sis anys.

Per la seva banda, el secretari general de la UGT de les Terres de Lleida, José Luis Aguilà, ha demanat un compromís per part de les autoritats locals per inspeccionar tots els habitatges que es lloguen a la demarcació i obligar els propietaris a complir uns requisits mínims pel que fa a l'estat de l'immoble. Així mateix, també ha sol·licitat un registre general de pisos, per evitar que cada vegada més s'incrementi la "borsa de frau".