El PDECat insta Larrosa a retirar els noms de carrers «franquistes» de Lleida

L'alcalde nega que des d'aquesta institució li trametessin cap instrucció sobre què cal fer a la ciutat en relació amb aquesta qüestió

Redacció
13 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:42h
Placa de l'avinguda Alcalde Areny
Placa de l'avinguda Alcalde Areny | Arxiu
El grup municipal del PDECat ha instat aquest dimarts l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, a retirar del nomenclàtor de la ciutat els noms de carrers dedicats a personalitats que van tenir vinculació amb el franquisme després que la setmana passada el Memorial Democràtic traslladés a l'alcalde lleidatà que "no hi ha res que impedeixi -als ajuntaments- fer-ho".

Per la seva banda, Larrosa ha manifestat que ben aviat prendrà una decisió definitiva al respecte, després d'un "rigorós" procés de documentació històrica i de consultar-ho amb experts. A la vegada, l'alcalde de Lleida ha negat que el Memorial li trametés cap instrucció sobre què cal fer a la ciutat amb els noms de carrers que puguin tenir vinculació amb el franquisme.

El grup del PDECat a la Paeria de Lleida ha reiterat que la decisió final sobre mantenir o retirar del nomenclàtor el nom dels nou carrers "ha estat sempre una decisió de l'alcalde" i, un cop escoltades les opinions dels experts, la formació considera que " ja no hi ha cap excusa perquè Lleida segueixi mantenint l'homenatge a persones vinculades amb la dictadura".

Tot i que el Memorial Democràtic no té competència per fer retirar cap simbologia concreta, ni es pronuncia mai sobre la conveniència de mantenir o no un nom concret, el PDeCAT recorda que una moció del 7 de març del 2016 aprovada al Parlament sol·licita a tots els ajuntaments que substitueixin els noms del nomenclàtor municipal relacionats amb personatges o fets lligats al franquisme. Així mateix li ho va expressar la setmana passada a Larrosa el director d'aquesta institució, Plàcid Garcia-Planas, en la mantinguda per abordar aquesta qüestió, tal com van indicar des del Memorial Democràtic.

Larrosa nega que el Memorial li trametés cap instrucció 

Per la seva banda, l'alcalde Fèlix Larrosa, ha manifestat aquest dimarts que el govern municipal de la Paeria es troba en la fase final de recepció de tota la informació obtinguda sobre les denominacions de carrers de la ciutat que puguin tenir vinculació directa amb la dictadura franquista.

Larrosa ha concretat que aquesta tasca s'està fent "de forma molt rigorosa", amb peticions d'informacions a diferents organismes i la consulta d'arxius, no només el municipal sinó d'altres, de fora fins i tot de Catalunya. A més, l'alcalde també es tornarà a reunir amb la comissió assessora creada especialment per aquesta qüestió abans de prendre la decisió definitiva, preveu donar a conèixer ben aviat.