ERC denuncia que la Diputació designa a dit un projecte impulsat pel Barça a municipis del PDECat

La formació alerta que l'organisme provicial s'ha gastat prop de 500.000 euros en aquest projecte d'integració social per a nens i joves que, en alguns casos, s'ha donat a pobles amb baixos índex d'immigració | El partit assegura que la tramitació s'ha fet sense publicitat ni convocatòria, i qüestiona els resultats del pla

12 de novembre del 2018
Actualitzat a les 23:33h
Un nen, amb la samarreta de FutbolNet
Un nen, amb la samarreta de FutbolNet | Fundació Barça
El grup d'ERC a la Diputació de Lleida denuncia discrecionalitat política en el cas d'un projecte social impulsat per la Fundació del F.C.Barcelona, FutbolNet, que es basa en la integració de nens i joves amb risc d'exclusió a través del futbol. Un estudi de la formació al qual ha tingut accés aquest diari revela que des de l'organisme provincial s'ha concedit aquest pla socioesportiu a 21 ajuntaments de les terres de Lleida, tots ells governats per CiU o pel PDECat en el moment de la signatura.

El projecte es va iniciar l'any 2012 a la demarcació de Lleida i en total ja s'han gastat 755.000 euros, una xifra que des d'ERC es considera molt elevada atesos els pocs resultats que aquest projecte ha demostrat al territori. En aquests sentit, el líder del grup provincial, Jaume Gilabert, assegura que aquests convenis s’han realitzat "sense cap tipus de publicitat ni convocatòria", per la qual cosa considera que s’han efectuat de forma "discrecional i injusta” sense tenir en compte els criteris establerts per la Fundació. 

En aquest context, l'estudi apunta diversos municipis amb taxes de menors nouvinguts de menys del 10% com Alpicat, Alcoletge o Fondarella, poble d'on és alcalde Joan Reñé, president de la Diputació del 2011 al  2018, i que té només un 1,8% de menors de famílies nouvingudes. Seguint aquest argumentari, els republicans apunten que han quedat fora d'aquest projecte pobles lleidatans amb alts nivells de nens i joves immigrants. És el cas de Guissona (53%), Alcarràs (30%) o Ponts (25%) o Artesa de Segre (24%), tots ells amb alcaldes d'ERC.
 

Imatge dels convenis signats Foto: ERC


El termini en que es realitzen les activitats són entre sis i vuit mesos durant dos dies a la setmana com a activitats extraescolars, i el model de finançament pivota sobre tres pilars; el club, la Diputació i, en alguns casos, els ajuntaments. Així, cinc capitals de comarca (Balaguer, Tàrrega, Mollerussa, Cervera i la Seu) han disposat de 55.000 euros per aquest projecte social en el qual la Diputació hi ha posat 20.000 euros, 10.000 euros el club i 5.000 euros cada consistori. Aquesta xifra es rebaixa en els altres pobles, que han tingut 30.000 euros per desenvolupar el pla integrador. En total, la Diputació s'ha gastat 470.000 euros fins al moment. 

Des d'ERC es recorda que el projecte anava destinat a les poblacions on hi hauria d’haver alguns requisits com ara possible vulnerabilitat o immigració, i que als convenis signats per la Fundació amb la Diputació de Tarragona hi consta de forma explícita que el club "selecciona els ajuntaments de la demarcació que compleixen els requisits exigits i condicions per participar-hi", un punt que no hi apareix en el cas de la Diputació de Lleida. 

Fonts de l'organisme provincial asseguren a aquest diari que el tràmit de designació del conveni s'ha fet sempre de forma transparent i passat per comissió, un extrem que el mateix Gilabert confirma. "Hem votat a favor d'aquests projectes als municipis, però això no vol dir que no puguem denunciar que hi ha hagut tractes de favor, perquè mai cap municipi governat pel nostre partit ha gestionat cap d'aquestes activitats", apunta el republicà.