El Memorial Democràtic li diu a Larrosa que no hi ha impediments per retirar els carrers franquistes

L'alcalde de Lleida s'ha reunit amb Plàcid Garcia-Planas

Redacció
08 de novembre del 2018
Actualitzat a les 17:19h
Imatge de l'avinguda Ramon Areny
Imatge de l'avinguda Ramon Areny | Arxiu
El director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas, ha rebut aquest dijous a la seu de Memorial a l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa per parlar sobre els noms dels carrers dedicats a persones vinculades amb el franquisme.

En aquest sentit, li ha recordat que una moció del 7 de març de 2016 aprovada al Parlament sol·licita a tots els ajuntaments que substitueixin els noms del nomenclàtor municipal relacionats amb personatges o fets lligats al franquisme. Garcia-Planas ha matisat a Larrosa que el Memorial no té competència per retirar simbologia franquista de l'espai públic i que han de ser els ajuntaments els qui han de prendre aquestes decisions, ja que mitjançant la Llei de memòria històrica actual "no hi ha res que els ho impedeixi".

L'alcalde de Lleida s'ha reunit amb Plàcid Garcia-Planas per conèixer el seu posicionament així com els criteris que s'han seguit en altres ciutats respecte a la presència de noms de carrers dedicats a persones que van tenir algun tipus de vinculació amb el franquisme. A Lleida hi ha 9 carrers que tenen noms vinculats amb el règim; en concret són Alcalde Areny, Alcalde Montanya, Alcalde Sangenís, Sangenís Bertran, Lluís Besa, Alcalde Recasens, Germans Recasens, Carmelo Fenech i Juan Manuel Nadal i Gaya.

A banda de traslladar-li que la competència de retirar aquests noms és dels ajuntaments i no de Memorial, Garcia-Planas ha recordat a Larrosa que el Departament de Justícia treballa en una nova Llei de Memòria que faculti la Generalitat per retirar la simbologia de les places i els carrers.

El Ple de la Paeria va debatre el passat 5 d'octubre una moció presentada per la plataforma Lleida Lliure de Franquisme en què s'instava l'Ajuntament de Lleida a retirar els noms franquistes. La moció va ser rebutjada pels vots en contra de PSC, Cs, el PP i la regidora no adscrita, mentre que la resta de grups municipals hi van votar a favor. Larrosa va dir que prendria una decisió després de consultar amb el Memorial Democràtic. Una decisió que tot apunta que es farà saber la setmana que ve.