El Govern multa Josep Pàmies amb 600.000 euros per organitzar una xerrada sobre la cura de l'autisme

L'agricultor i activista diu que no pagarà la sanció, que la recorrerà, i acusa al Govern de falta de llibertat d'expressió

Josep Pàmies, en un dels hivernacles que té a Balaguer
Josep Pàmies, en un dels hivernacles que té a Balaguer | Àlvar Llobet
Redacció
29 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 10:11h

El Departament de Salut ha iniciat un procediment sancionador contra el pagès i activista de Balaguer, Josep Pàmies, per "fer promoció i publicitat" d'un producte no autoritzat com a medicament com és l'MMS per tractar l'autisme.

Fonts del Departament han assenyalat que s'imposa a Pàmies una multa de 600.001 euros per una presumpta infracció "molt greu" de l'article 5 del text refós de la Llei de Garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris. Pàmies ha assegurat que no pensa pagar aquesta nova multa per la celebració de la conferència de passat dia 14 d'octubre a Balaguer amb el químic de Puerto Rico Gregorio Pasteres. Així mateix ha dit que portaran el cas a la justícia i ha acusat al Govern de vetar la llibertat d'expressió.

La Direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut imposa a Pàmies una nova multa per una infracció molt greu en l'ús racional dels medicaments i productes sanitaris pel fet de fer promoció, publicitat i informació destinada al públic de productes o preparats amb finalitats medicinals que no estan autoritzades com a medicaments, com és el cas de productes MMS en el tractament de l'autisme i altres malalties humanes, prohibit per les autoritats sanitàries des del 2010.

Salut considera que Josep Pàmies va ser el promotor i organitzador d'una conferència sobre l'MMS que va tenir lloc a Balaguer el 14 d'octubre, que tot i ser prohibida es va acabar duent a terme en un magatzem particular. A més a més, l'acusen de fer la xerrada, a càrrec del químic Gregorio Pasteres, accessible al púbic en general al difondre-la en directe per Facebook.

La sanció que Salut imposa a Pàmies és de 600.001 euros i ara té un termini de 15 dies per presentar al·legacions. La multa podia anar d'entre els 90.000 i el milió d'euros i arriba després de la de 30.000 euros que es va imposar a l'associació Dolça Revolució per informar a través de la seva web sobre altres malalties on l'aplicació de l'MMS podia funcionar.

Josep Pàmies ha manifestat la seva indignació per aquesta nova sanció i ha acusat al Govern i al Departament de Salut en concret de limitar la llibertat d'expressió. En aquest sentit ha lamentat que no puguin opinar sobre segons quins temes i ha recordat que ells no imposen a ningú sinó que expliquen "experiències positives de l'ús d'aquesta substància" a través d'una "persona preparada" com Gregorio Pasteres, que "ha assessorat gratuïtament 1.000 nens amb autisme dels quals 128 s'han recuperat totalment"