Europa obre la porta a prohibir els plàstics d'un sol ús

La mesura afectarà plats, coberts, bastonets de cotó i palles per beure, entre d’altres productes

El 70% de les deixalles marines són plàstics
El 70% de les deixalles marines són plàstics | Europa Press
Redacció
25 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 8:18h
El ple del Parlament Europeu ha donat suport aquest dimecres a la proposta de la Comissió Europea, que demana prohibir a partir de 2021 els plàstics d'un sol ús, com plats, coberts, bastonets de cotó i palles per beure, responsables del 70% de les deixalles marines.

Els eurodiputats han fixat les seves línies vermelles per a les negociacions per aprovar la nova normativa, que han de començar ara amb els estats membres un cop aquests consensuïn la seva posició. La resolució ha estat aprovada amb 571 vots a favor, 53 en contra i 34 abstencions.

De cara en aquestes converses, els eurodiputats han afegit a la llista de productes que han de desaparèixer del mercat europeu els pals per a globus, productes de plàstic oxo-degradable i contenidors de menjar ràpid de poliestirè.

La posició de l'Eurocambra també recull que el consum de determinats productes contaminants que no tenen alternativa hauran de reduir-se almenys un 25% per a 2025. En aquest sentit, seran els països els que hauran de dissenyar plans nacionals per incentivar l'ús de productes que es puguin reutilitzar. 

En aquesta categoria hi ha els envasos d'un sol ús per a hamburgueses, fruites, verdures, postres o gelats, entre d'altres. Altres plàstics, com el de les ampolles, s'hauran de recollir de manera separada i el seu percentatge de reciclatge haurà d'arribar al 90%.

El Parlament Europeu també ha determinat que les mesures de reducció de consum s'apliquin a productes del sector del tabac, en particular als filtres que contenen plàstic, sobre els que demana una retirada del 50% per a 2025 i del 80% per a 2030.

Més del 80% de les deixalles marines són plàstics o productes coberts per la proposta de directiva. L'objectiu de Brussel·les amb les noves normes és evitar més danys sobre el medi ambient, que suposarien uns costos de 230.000 milions d'euros el 2030 i l'emissió de 3,4 milions de tones equivalents de CO2 aquest mateix any.

"Aquesta directiva és un abans i un després en la lluita per uns mars i platges nets i per la nostra salut. Avui donem un gran pas per a què els plàstics d'un sol ús que asfixien els nostres mars siguin història", ha celebrat l'eurodiputat d'Equo Florent Marcellessi.