El Govern crea una comissió interdepartamental per a la lluita contra la pesta porcina africana

Aquest nou òrgan serà el responsable d'aprovar les mesures per a la implantació dels plans de contingència contra la malaltia

Redacció
16 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 17:35h
Imatge d'uns porcs en una granja
Imatge d'uns porcs en una granja | Adrià Costa
El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació d'una comissió interdepartamental per a la prevenció i la lluita contra la malaltia de la pesta porcina africana (PPA). Aquest nou òrgan, segons l'executiu català, serà responsable de facilitar les actuacions transversals i garantir la coordinació dels òrgans de la Generalitat en aquest àmbit.

Concretament, haurà d'aprovar les mesures pertinents per a la implantació dels plans de contingència contra la malaltia, establir criteris i marcar pautes per a la intervenció operativa de les unitats implicades. La comissió serà presidida pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i també hi haurà representants dels departaments d'Interior, Salut, Territori i Sostenibilitat, Acció Exterior, Economia i Presidència.

Aquest òrgan també haurà de seguir l’evolució de la situació epidemiològica de la malaltia de la pesta porcina africana a partir de les dades obtingudes per les diferents unitats competents en les tasques de control i vigilància.

La comissió es reunirà, com a mínim, una vegada a l’any en convocatòria ordinària, i en convocatòria extraordinària quan la presidència ho consideri necessari en funció de la situació epidemiològica. Aquest òrgan es mantindrà mentre concorrin les circumstàncies que fan necessària la seva creació.

Controls severs en la importació de garrins

El Govern defensa que el Departament d’Agricultura ja ha posat en marxa una primera mesura per prevenir aquesta malaltia, que consisteix en el reforç del control de les entrades de porcí provinents d’altres estats membres de la Unió Europea i també de països tercers. Des de principis d’octubre, només s’autoritzaran permisos d’entrada de garrins (PEG) procedents d’altres països de la UE en aquelles explotacions ramaderes que disposin d’una puntuació mínima de 65 punts a l’última enquesta de bioseguretat. En aquestes explotacions amb puntuació igual o superior a 65 punts, prèviament a l’autorització del PEG, els serveis veterinaris oficials supervisaran els elements bàsics de bioseguretat per garantir que compleixen amb la normativa vigent. En cas contrari, no s’autoritzarà l’entrada d’animals.

La Pesta Porcina Africana

La Pesta Porcina Africana (PPA) és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. No afecta –cal deixar-ho clar– en absolut l’ésser humà. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus.