Protecció Civil activa l'alerta per pluges molt intenses pel Leslie

Les precipitacions poden acumular de 75 a 150 litres en molts punts del país

Redacció
14 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 20:34h
Es poden acumular més de 150 litres en diferents punts de Catalunya
Es poden acumular més de 150 litres en diferents punts de Catalunya | MeteoPallars
Les conseqüències del ja dissolt huracà Leslie han arribat amb contundència a Catalunya. Després que aquest fenomen meteorològic hagi tocat terra aquesta passada nit en forma de tempesta post-tropical al nord de Portugal, la depressió ha arribat finalment a terres catalanes. Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha activat el pla Inuncat per previsió de pluges molt intenses, que ja han anat entrant pel sud i aniran escombrant tot el litoral i prelitoral, fins a Girona, durant la matinada.
 
Les pluges poden arribar a descarregar més de 40 litres en 30 minuts i en diversos punts del país es preveuen de 75 a 150 litres. Hi ha perill alt pel que fa a la intensitat de la pluja a les comarques de les Terres de l'Ebre, del Camp de Tarragona, del litoral i prelitoral central i de la meitat est entre aquesta tarda i demà al matí. En concret, situa la Ribera d'Ebre, Priorat, Alt i Baix Camp, Tarragonès, Conca de Barberà, Alt i Baix Penedès, Anoia, Garraf i Baix Llobregat en el llindar superior d'intensitat de pluges. 

També s'ha emès l'avís per perill alt per vent les comarques de la demarcació de Barcelona i Tarragona. El Leslie també provocarà temporal marítim, amb onades que poden superar els quatre metres d'alçada al litoral barceloní i tarragoní i més de 2,5 metres a tota la costa.
 
El subdirector de gestió d'emergències de Protecció Civil, Sergi Delgado, ha recomanat als ciutadans que hagin marxat de pont que avancin el retorn cap a casa per evitar problemes a la carretera, sobretot de cara al vespre i nit. De fet, ha dit, el fenomen meteorològic pot provocar "afectacions" a les carreteres, inclosos "talls i alguna petita inundació" en vies més locals que compliquin la mobilitat, especialment al litoral i el prelitoral.

Delgado també ha aconsellat evitar romandre a prop de lleres, rius, guals i travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Per altra banda, ha assenyalat que no es deixin els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs.

Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Pel que fa a persones que condueixin de matinada, s'han d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables.

Barcelona activa les alertes

En el cas de la capital catalana, on es preveuen ruixats intensos, l'Ajuntament de Barcelona ha activat els plans d'emergència municipals per alerta pel mal estat de la mar, ventades i risc d'insuficiència drenant o inundacions. Arran de la situació meteorològica per l'arribada del temporal derivat de l'exhuracà Leslie, l'Ajuntament ha prohibit l'entrada als espigons i zones on trenquen les onades, i recomana evitar les platges, on està hissada la bandera vermella i no es permet el bany.

El pla per mal estat de la mar s'activa quan es poden produir onades de més de 2,5 metres, quan el litoral pot patir els efectes del mal estat de la mar o quan hi ha risc de destrosses del mobiliari. Pel que fa a l'alerta per vents forts, l'Ajuntament recomana assegurar portes i finestres, baixar persianes i recollir tendals o retirar testos i objecte que puguin caure al carrer. Finalment, està activat el Pla d'Actuació d'Emergència Municipal per Risc d'Insuficiència Drenant (Inundacions) en fase d'alerta. 

Un cap de setmana passat per aigua

Durant les últimes hores ja s'han registrat episodis de pluja que han deixat una quantitat destacada de precipitació acumulada. A Fornells de la Selva (el Gironès) s'han acumulat 64 litres, membre que a Cabrils (el Maresme), Campins (el Vallès Oriental), Sils (la Selva), Puig Sesolles (el Vallès Oriental) i Dosrius (el Maresme) s'han superat els 40 litres.