Els metges asseguren que Nadia no va fer cap tractament a Houston tal com assegurava el seu pare

Descarten que la malaltia de la nena suposi un "risc vital imminent" i els presumptes estafats se senten "enganyats"

Imatge del pare de Nadia
Imatge del pare de Nadia | ACN
Redacció
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:13h
Els metges que han declarat aquest dimecres, en la segona jornada del judici del 'cas Nadia', han dit que el tractament genètic que l'acusat Fernando Blanco assegura que rebia la seva filla a Houston, no existeix. Una doctora forense de l'Institut de Medicina Legal de Lleida ha explicat que un tractament per modificar el codi genètic només es podria fer en embrions però no en persones. "Es tractaria de ciència-ficció?', li ha preguntat el president de l'Audiència.

"Sí", ha dit. El pediatra i director assistencial de l'Hospital de la Seu d'Urgell ha declarat que, amb un altre company, van estar trucant als centres mèdics de Houston i que no van trobar "cap evidència científica que aquest tractament funcionés ni existís". Els metges també han contradit Blanco assegurant que la malaltia que pateix la Nadia "no suposa un risc vital imminent". També han declarat alguns dels presumptes estafats, que asseguren haver-se sentit "enganyats".

La doctora forense ha explicat que, segons la documentació mèdica de la nena, la primera vegada que s'apunta el seu diagnòstic és un mes després de néixer la Nadia. Llavors, es va confirmar que la nena patia Tricotiodistrofia i que com a símptomes tenia alteracions cutànies i oftalmològiques, trastorn en el desenvolupament i en el llenguatge i hiperactivitat i que com a tractament al servei de neonats constava que se li havia donat olis i pomades per la dermatitis atòpica. Sobre els informes mèdics i preguntada explícitament per algun document de Houston, la doctora ha dit que existeix algun document en anglès d'un laboratori de França però "de Houston no tinc res", ha conclòs.

La forense ha explicat que tot i que la malaltia de la nena no té cura, els hospitals espanyols estan "perfectament capacitats per tractar-la". És una malaltia rara de la qual es parla per primera vegada l'any 1980 però hi ha gent que la pateix i que ara té trenta anys. "No té risc vital imminent", ha dit. Per altra banda, la teràpia genètica a què assegura el pare que sotmetia la seva filla a l'estranger, és "experimental", ha dit la doctora."En una nena de cinc anys no pots fer una teràpia genètica. Hauria de ser en embrions. Una persona formada, ja té el codi genètic format", ha explicat.