Investiguen si Reñé va cobrar comissions bimensuals de fins a 11.000 euros per part d'una empresa

L'operació contra el president de la Diputació de Lleida té l'origen en l'adjudicació de depuradores del Pla d'Urgell

Joan Reñé
Joan Reñé | Àlvar Llobet
Redacció
03 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 12:08h
L'operació policial i judicial que va comportar la detenció i posterior posada en llibertat amb càrrecs del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, té el seu origen en la investigació d'una denúncia anònima del 2014 sobre suposades comissions a canvi de l'adjudicació d'un contracte per explotar sis plantes depuradores al Pla d'Urgell.

La carta contenia una acta d'una reunió de l'empresa M.J. Gruas en què uns accionistes culpaven uns altres de la mateixa empresa d'haver pagat comissions a Reñé, quan era president de consell comarcal del Pla, al 2010. S'investiga si Reñé i la seva número dos podrien haver cobrat comissions de fins a 11.000 euros per al seu lucre personal. Paral·lelament també s'està investigant les donacions dels empresaris a CatDem per al finançament de CDC i Unió. El proper pas és citar a declarar davant del jutge els 26 detinguts en l'operació però encara no hi ha data per la magnitud del cas.

En l'anònim es feia referència a que els suposats pagaments en efectiu s'haurien fet com a conseqüència de l'adjudicació de la concessió a l'UTE Depurpla2 el manteniment de 6 depuradores del Pla d'Urgell. L'empresa majoritària d'aquesta UTE és M.J. Gruas i al 2010, amb Reñé de president del consell de Pla d'Urgell va obtenir l'adjudicació del manteniment de les depuradores de Linyola, Bell-lloc d'Urgell, Barbens-Ivars d'Urgell, Bellvís, Juneda-Torregrossa i Fondarella, el municipi del qual Reñé és alcalde.

Fonts judicials han explicat que l'elevat nombre de detinguts – tots ells deixats en llibertat – i també el volum d'informació sobre el cas podria retardar la citació davant del jutge dels investigats. Així mateix, és possible que s'acabi dividint en dos causes ja que per una banda hi ha la investigació sobre la Diputació de Lleida i per l'altra la de la delegació de Carreteres de la Generalitat a Lleida.

En relació al suposat cobrament de comissions de Reñé i la seva número dos, les mateixes fonts judicials han indicat que s'està estudiant tota la documentació recollida per Antifrau al respecte ja que aquest organisme ho va començar a investigar molt abans. El jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida va admetre a tràmit la querella de Fiscalia de Lleida el 2016 i va començar la investigació que va desencadenar ahir dimarts les detencions a càrrec de la Unitat Central d'Anticorrupció de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, que també s'ha ocupat d'altres casos vinculats amb la corrupció com el "cas Bustos" de Sabadell.