Els Mossos d'Esquadra detenen 26 persones en l'operació contra la corrupció de CDC

Els Mossos d'Esquadra també han detingut una desena d'empresaris i alts càrrecs de l'organisme acusats d'adjudicacions irregulars

02 d'octubre del 2018
Actualitzat a la 13:08h
Joan Reñé
Joan Reñé | Jose Manuel Guitérrez
Els Mossos d'Esquadra estan escorcollant la Diputació de Lleida en el marc de l'operació contra la corrupció de CDC i han detingut, fins al moment, un total de 26 persones. El president de l'organisme, Joan Reñé, ha estat arrestat pels agents així com també altres alts càrrecs de l'organisme. La policia catalana també ha detingut una desena de responsables de les empreses investigades. Entre ells hi ha els gerents de M J Gruas, que són pare i fill, una persona de l'empresa Sorigué, i alguna altra de l'empresa Niubó, amb seu a Mollerusa.

En total s'han fet una desena d'escorcolls, entre ells un al Palau de la Diputació, un altre a la seu del Patronat de Turisme i un altre a la seu de Carreteres de la Generalitat a Lleida. També s'ha registrat un domicili particular i la seu d'una empresa per ordre del jutjat número 1 de Lleida.

A Reñé, també alcalde de Fondarella, així com la resta de detinguts, se'ls imputa delictes de suborn, malversació de cabdals públics, pertinença a grup criminal, blanqueig de capitals, delictes societaris, corrupció i frau a l'Administració Pública, entre d'altres.

De la corrupció de CDC, després del cas Palau i de la investigació del cas 3%, se'n desprèn ara l'anomenada "Operació Boreas", instruïda pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Lleida. La investigació pretén esbrinar si René i la cúpula de la Diputació haurien cobrat comissions il·legals en metàl·lic a canvi d'adjudicacions.

En el marc d'aquesta operació torna a aparèixer sobre la taula el nom de la Fundació CatDem, vinculada a CDC, que hauria rebut donacions per part de les empreses beneficiades per les adjudicacions. La Fiscalia no descarta que algunes d'aquestes pràctiques irregulars encara s'estiguin desenvolupant.