Universitats

La UdL desenvolupa un sistema que redueix el consum d'energia dels telèfons mòbils i tauletes

La UE l'ha inclòs en una plataforma per a la divulgació dels projectes europeus de major impacte i excel·lència

per Redacció , 21 de setembre de 2018 a les 08:42 |
Imatge d'un telèfon mòbil | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Investigadors del Grup de Recerca de Sistemes Dinàmics Aplicats a l'Energia Solar (SDAES) de la Universitat de Lleida (UdL) han desenvolupat un nou sistema de refrigeració auto-adaptatiu per a sistemes micro-electrònics avançats, com ara telèfons mòbils, tauletes, ordinadors o centres de computació, entre altres dispositius d'alta tecnologia que produeixen calor. Implica una millora de l'eficiència energètica, integrant l'ús de vàlvules i aletes que canvien de forma en funció de la seva pròpia temperatura, segons informa la UdL.

La Unió Europea ha seleccionat aquest nou sistema de refrigeració auto-adaptatiu per formar part de la plataforma Innovation Radar, per a la divulgació dels projectes europeus de major impacte i excel·lència.


Els investigadors de l'Escola Politècnica Superior de la UdL, liderats pel professor Jérôme Barrau, han treballat en col·laboració amb la Universitat de Sherbrooke (Canadà) i la multinacional STMicroelectronics, en el marc del projecte europeu STREAMS (Smart Technologies for energy Efficient Active cooling in Advanced Microelectronic Systems), dotat amb més de 3 milions d'euros.

Les dues universitats han sol·licitat una patent dels desenvolupaments previs que han permès completar aquest sistema. Segons expliquen des de la UdL, els seus principals avantatges són la millora de la uniformitat de temperatura del dispositiu, augmentant la seua fiabilitat, i la reducció en més d'un 50% de l'energia necessària per a la funció de refrigeració. Per tant, es redueix l'espai i augmenta la durada de les bateries.

 

Participació