El Call Jueu de Lleida ja és visitable i comunica el Centre Històric de la ciutat

L'excavació arqueològica ha permès posar al descobert l'antiga Cuirassa jueva, de 6.000 metres quadrats, amb una inversió d'1,1 milions d'euros

Redacció
20 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:21h
L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, visitant la Cuirassa, el Call Jueu de Lleida
L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, visitant la Cuirassa, el Call Jueu de Lleida | ACN
El Call Jueu del Centre Històric de Lleida ja es pot visitar, després de diversos retards en el projecte a causa de les diverses restes patrimonials que van anar apareixent durant els treballs arqueològics.

L'excavació ha permès posar al descobert l'antiga cuirassa jueva de la ciutat i descobrir peces, com ara armes o roba plegada als armaris del que era una casa. "Els arqueòlegs estan emocionats", assegura l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, que reconeix que ell també està "emocionat", perquè "es tracta d'un exercici de memòria història col·lectiva".

Amb aquesta recuperació, assegura Larrosa, "posem en valor la cultura jueva, des del punt de vista de l'economia, la salut i les arts, una comunitat que va participar en fer aquest país més gran". La Cuirassa ocupa una superfície de 6.000 metres quadrats i en els treballs de recuperació s'hi han invertit 1,1 milions d'euros.

Aquest projecte pretén reforçar i revalorar el conjunt històric de la ciutat. "Era una zona zero, un espai abandonat que estava oblidat", ha reconegut Larrosa, i, amb aquesta iniciativa es conforma un nou paisatge a la ciutat a partir de la creació d'un espai de mediació i d'enllaç entre la memòria dels diferents substrats històrics i la realitat d'una àrea estratègica per a la requalificació del Centre Històric. "És un espai de comunicació i de trobada del barri", ha dit Larrosa.