L’alcalde de Solsona rectifica i anuncia que finalment es presentarà a la reelecció

Aquesta setmana el solsoní renuncia a l’acta de diputat al Parlament per dedicar-se en exclusiva a l’alcaldia de Solsona

David Rodríguez, durant la roda de premsa
David Rodríguez, durant la roda de premsa | Ramon Estany
Redacció
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:03h
L’alcalde de Solsona, el republicà David Rodríguez i González, ha sortit del pas avui dels rumors sobre el seu futur polític anunciant la seva voluntat de presentar-se a la reelecció als comicis municipals de l’any que ve. D’aquesta manera, rectifica la decisió que va fer pública a principi d’abril de l’any passat després que “les circumstàncies hagin canviat” i no hagi aconseguit trobar un relleu per encapçalar l’equip d’ERC a Solsona. A més, aquesta mateixa setmana  renunciarà a l’acta de diputat al Parlament per poder-se dedicar en exclusiva a l’alcaldia. Rodríguez ha fet públic aquest posicionament aquest matí en el decurs d’una trobada amb mitjans de comunicació.  

La convicció de la necessitat de renovar lideratges dins d’ERC del Solsonès –ell ocupa l’alcaldia des del 2010– i la voluntat d’acabar el seu mandat amb 52 anys i reprendre la seva darrera etapa de vida laboral, va dur David Rodríguez a decidir, l’any passat, no repetir la candidatura a les municipals del 2019. Des d’aleshores, l’actual alcalde va buscar un possible relleu, sense èxit.

Amb tot, “les negatives, per motius molt diversos, i la manca de disponibilitat d’aquestes persones per acceptar l’encàrrec, em van obligar a replantejar la meva posició inicial”, especialment durant les últimes vacances d’estiu. Si bé afirma que no té problemes per formar una llista, ja que “és relativament fàcil trobar persones per sumar en el projecte de ciutat d’ERC”, constata que “no és igual el repte d’aconseguir trobar algú que vulgui encapçalar-lo”.  Ha estat el darrer mes quan ho ha consensuat amb la família, un cop sospesades les diferents opcions.

Una petició de Junqueras

David Rodríguez reconeix que “ha estat una decisió difícil”, perquè s’havia de desdir d’una decisió ja anunciada i per tot el que suposa. “Però l’alternativa era massa incerta i no deixar-ho lligat no em feia sentir còmode”, afegeix. El batlle ha explicat que havia de prendre una determinació abans del 29 d’agost, el dia en què tenia programada la visita a Lledoners amb el president republicà, Oriol Junqueras. El màxim dirigent del partit havia fet arribar reiteradament a Rodríguez la petició que fos ell qui tornés a liderar la llista a les municipals. En el context actual, amb el president de la formació i altres companys a la presó i a l’exili, l’alcalde considera que “el que toca és no donar-se per vençut i donar el millor de mi mateix per al comandament de l’Ajuntament”.

Amb tot, aquest anunci sí que suposa una altra renúncia, que és la de l’escó a la cambra catalana. “És una sort i un orgull poder fer d’alcalde de la meva ciutat i, per tant, vaig a totes”, diu David Rodríguez. Reconeix que no es veu amb cor de continuar compaginant “dos càrrecs de dedicació tan intensiva” i afrontar una campanya electoral. Per això renuncia a l’acta de diputat: “perquè no quedi cap dubte de la meva dedicació absoluta a la ciutat, que, de fet, sempre ha estat la meva prioritat”. “Val més menjar menys i pair més bé”, afegeix. De totes maneres, matisa que posa a disposició de Solsona i la comarca l’experiència dels darrers tres anys en la maquinària interna del Parlament.
 
Rodríguez se sent amb força renovada per tornar a aspirar a l’alcaldia i dedicar-s’hi “plenament”, i apunta alguns projectes importants pendents i pels quals vol “tornar a gaudir fent d’alcalde”. La construcció de la nova escola El Vinyet i el tanatori municipal; el plantejament de tota l’illa cultural de Cal Manel i Cal Metge Solé; el disseny del futur del Camp del Serra; la concertació de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i la integració de la comarca i d’àmbits com l’educatiu o projectes per embellir i endreçar diverses zones de l’eixample i la perifèria solsonina són alguns dels assumptes destacats que hi ha damunt la taula del consistori.
 

Al capdavant de l’Ajuntament des del 2010

Nascut el 1967, David Rodríguez és casat i pare de dos fills. Oriünd d'Oliana, està vinculat a Solsona des del 1981, quan s’hi va desplaçar per motius d’estudi. És tècnic superior en Administració de sistemes informàtics i ha treballat com a matricer.

La seva incorporació a l’Ajuntament es va iniciar el juny del 2007, amb el pacte de govern entre les forces d’ERC, El Comú i PSC. Va ser regidor de Salut, Acció Social i Comunicació des d’aquell any i fins al moment d’assumir l’alcaldia, el 23 de gener de 2010, arran de la prematura defunció de l’alcalde Xavier Jounou i Bajo. Durant aquell període també va ser conseller comarcal d’ERC.

En les eleccions municipals del 22 de maig de 2011, Rodríguez va revalidar l’alcaldia amb majoria absoluta, igual que en les del 24 de maig del 2015, moment a partir del qual va encetar el seu tercer mandat. Des dels comicis al Parlament de Catalunya del 2015, compagina l'alcaldia amb el càrrec de diputat. Va entrar a la cambra catalana com a número 9 per la circumscripció de Lleida en la coalició de Junts pel Sí. En les eleccions del 2017, tot i quedar-ne fora com a número 6 de la llista d'ERC, va recuperar l'escó després de la renúncia a l'acta de diputada de la consellera cessada exiliada a Brussel·les Meritxell Serret.