L'advocat de Sixena diu que el Papa ha mediat en la mostra de presos polítics al Museu de Lleida

Jorge Español ha assegurat que el Vaticà s'ha dirigit al bisbe de Lleida, Salvador Giménez, després que els alcaldes de tres municipis aragonesos es dirigissin a les autoritats vaticanes queixant-se de l'exposició

Imatge del Papa Francesc
Imatge del Papa Francesc | Arxiu
Redacció
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 9:43h
L'advocat Jorge Español ha assegurat que el Vaticà s'ha dirigit al bisbe de Lleida, Salvador Giménez, després que els alcaldes de tres municipis aragonesos es dirigissin a les autoritats vaticanes queixant-se de l'exposició de Santiago Sierra "Presos polítics a l'Espanya contemporània" al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal.

El lletrat s'ha mostrat satisfet, d'una banda, perquè han respost i, per un altre, pel contingut de les cartes rebudes ja que, encara que no coneixen "amb certesa quines ordres han arribat del Vaticà", sí saben "que s'ha dirigit al Bisbe de Lleida" si bé no han pogut tenir accés als termes en els quals ho ha fet.

La mostra és una obra fotogràfica de Santiago Sierra en la qual al costat de diversos líders catalans processats per rebel·lió apareixen els dos terroristes xilens condemnats per haver posat una bomba al temple del Pilar de Saragossa.

En una missiva, els alcaldes de Vilanova de Sixena, Berbegal i Peralta, que reclamen les peces pertanyents a les seves parròquies que es troben al Museu de Lleida, van sol·licitar al Vaticà que ordenés al Bisbe de Lleida que sortís del Consorci del Museu on s'exposava aquesta mostra per ser incompatible la presència de l'Església catòlica en vulnerar la Circular Vaticana sobre museus eclesiàstics.

En concret, Jorge Español ha explicat davant els mitjans de comunicació que en la seva carta demanen i exigeixen "una vegada més que s'obligui al senyor Bisbe de Lleida al fet que surti immediatament d'aquest consorci museístic civil a fi de complir la Circular Vaticana sobre museus eclesiàstics".

A més, sobretot, reclamen "que sense més demora procedeixi el Bisbat de Lleida a retornar les 111 peces al Bisbat de Barbastre-Montsó, més unes altres poques que cal retornar a les parròquies de Berbegal, Peralta de Alcofea i El Tormillo, aquestes actualment a la Diòcesi d'Osca".

Español està convençut que de les cartes es desprèn que "el Bisbe de Lleida està contra les cordes", que "es comença a veure el final d'aquest litigi" i que "ara el Vaticà s'ha determinat a liquidar-ho per sempre".