Fan esclatar tres bombes de la Guerra Civil trobades en un búnquer de Linyola

La troballa ha estat feta en el marc dels treballs d'excavació dels búnquers de la Costera que van ser construïts entre el 1937 i el 1938 per l'exèrcit republicà

Redacció
18 de setembre del 2018
Actualitzat el 19 de setembre a les 7:52h
Imatge de les tres bombes localitzades
Imatge de les tres bombes localitzades | ACN
L'arqueòleg i els treballadors municipals que estaven fent tasques d'excavació en un dels tres búnquers de la Costera de Linyola (Pla d'Urgell) han trobat aquest dimarts a la tarda tres granades de la Guerra Civil sense explotar. Els artefactes estaven situats tots tres junts al passadís d'entrada del búnquer, al darrer nivell d'ús de l'estructura defensiva, que també incorporava un nivell de bales de cartutxos de fusell, també carregats.

L'arqueòleg Andreu Moya ha explicat que de seguida han avisat als Mossos d'Esquadra que han enviat al lloc una unitat dels TEDAX i ha començat el protocol per fer explotar controladament les granades. Els artefactes han explotat tots tres a l'hora, provocant una lleugera columna de fum i sense ocasionar desperfectes al búnquer de manera que podrà continuar sent recuperat. Els búnquers van ser construïts entre el 1937 i el 1938.

L'arqueòleg Andreu Moya ha explicat que l'Ajuntament de Linyola ha començat a recuperar aquest any els tres búnquers de la Costera i que al juliol es va fer una primera campanya amb joves d'un camp de treball. Ara al setembre els treballs s'han reprès en un segon búnquer i ha estat quan s'ha fet la troballa de les tres granades, que estaven integrades al terra. Quan els operaris han fet la troballa s'ha avisat als TEDAX que han desplaçat un equip al lloc i han fet una explosió controlada. Durant l'operatiu hi havia presents unitats dels Bombers i també una ambulància de forma preventiva.

Segons Moya, el front es va situar a Linyola l'any 1938 de manera que els búnquers ''es van construir entre finals del 1937 i principis del 1938''. El Cap de Pont de Balaguer es va establir a la primavera de l'any 38 i a inicis del 39 va caure. Aleshores moltes instal·lacions defensives del front republicà van quedar abandonades en aquesta zona sense entrar en combat, com és el cas dels búnquers de Linyola, que ara, gairebé vuitanta anys després, s'estan recuperant.

Moya diu que amb la munició que han recuperat intentaran esbrinar de quin bàndol eren les bombes trobades tot i que creu que seran republicanes. A la zona encara hi queda un refugi pràcticament íntegre i en direcció a Vallfogona de Balaguer hi ha un altre búnquer.