Alcaldes d'Osca exigeixen que el bisbe de Lleida surti del Consorci per exposar al museu «dos terroristes»

Els batlles carreguen contra l'exposició dels presos polítics de Santiago Sierra

Redacció
18 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:44h
Desenes de persones mirant l'obra al Museu de Lleida
Desenes de persones mirant l'obra al Museu de Lleida | Arxiu
Els alcaldes de Berbegal, Peralta de Alcofea y Villanueva de Sijena (Osca) han exigit a través d'una carta enviada al Vaticà que el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, surti del Consorci del Museu de Lleida per permetre exposar al Museu l'exposició "Presos polítics a l'Espanya Contemporània" ja que, entre d'altres, al·leguen, s'enaltia dos terroristes xilens condemnats per posar una bomba a la Basílica del Pilar de Saragossa i ferir una dona que estava resant.

Els tres alcaldes, juntament amb l'advocat Jorge Español, han fet públic aquest dimarts que han rebut resposta del Vaticà a través del cardenal prefecte de la Congregació de Bisbes que els trasllada "la seva preocupació pels fets" i asseguren que el delegat del pontifici Consell de la Cultura vaticà els ha comunicat que ja ha demanat explicacions al bisbe de Lleida. Des del Bisbat de Lleida, però, de moment no s'han pronunciat al respecte.

Español, agafant paraules de la carta enviada per l'Aragó al Vaticà ha dit que "com pot ser que el Bisbat de Lleida sigui patró d'un museu que de diocesà no té res, en què el seu director és un civil i que permet exposar terroristes i també estrelles del rock al costat de verges i sants". "Són tants els escàndols, les desobediències al compliment de les sentències vaticanes, que arriba un moment, que de tensar tant la corda, la corda es trenca", ha dit Español, que opina que "el Vaticà vol liquidar tot això el més aviat possible".

Des d'Osca consideren que la pertinença del Bisbat de Lleida al Consorci vulnera la circular vaticana de museus eclesiàstics. A més, afegeix Español, la sortida del bisbat de Lleida del Consorci, implicaria el final del litigi per les 111 obres d'art que li reclama Osca, perquè, diu, "el bisbe de Lleida ja ha dit que vol tornar les peces però que no ho pot fer perquè el Consorci no li permet".