Els sindicats reclamen aturar les importacions de porcs arran del brot de pesta porcina africana

Les organitzacions agràries demanen extremar els controls i les mesures de bioseguretat a les explotacions i, sobretot, en el transport de porcí

per Redacció, 18 de setembre de 2018 a les 08:06 |
Imatge de tres porcs en una granja | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
JARC i Unió de Pagesos reclamen que es prohibeixi temporalment el moviment de porcs entre països comunitaris i, així, l'aturada de l'entrada de garrins a l'Estat per evitar un possible contagi de la Pesta Porcina africana (PPA) arran de brot d'aquesta malaltia detectat la setmana passada en senglars a Bèlgica. Ambdues organitzacions agràries demanen a l'Administració extremar els controls en la importació de garrins i en les mesures de bioseguretat de les granges i el transport.

La Pesta Porcina africana és una malaltia vírica que té greus conseqüències pels porcs però no afecta les persones. El virus de la PPA té un elevat potencial de difusió de forma extensiva i ràpida, com s'ha vist amb els brots detectats els darrers mesos en porcs senglars a la Xina, Europa de l'Est i ara, a Bèlgica. UP i JARC adverteixen que l'entrada d'algun brot a l'Estat podria suposar "la ruïna" del sector ja que es tancarien les exportacions de porc, que són el principal destí d'aquesta carn.


JARC i Unió de Pagesos recorden que, si la Unió Europea va prohibir el 4 de juny passat el moviment de senglars entre estats membres per la mateixa causa, ara podria prohibir el moviment de porcs, arran de la recent aparició d'un brot de Pesta Porcina africana a Bèlgica, el primer que es detecta a la UE. Les organitzacions agràries consideren que el sector porcí "no es pot permetre" l'entrada de la PPA perquè "posaria en risc un dels pilars de l'economia del sector agroalimentari", especialment a zones com ara la demarcació de Lleida.

 

Participació