L'Audiència rebaixa la pena a Pablo Hasel i no haurà d'entrar a la presó

La Sala d'Apel·lacions li manté el delicte d'enaltiment del terrorisme

El raper Pablo Hasel
El raper Pablo Hasel | Twitter - @PabloHasel
Redacció
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:44h

Pablo Hasel, declarant aquest dijous a l'Audiència Nacional. Foto: ACN


La Sala d'Apel·lacions de l'Audiència Nacional ha rebaixat la pena de presó al raper Pablo Hasel a nou mesos i un dia i, de moment, no haurà d'entrar a la presó. Tot i això, li manté el delicte d'enaltiment del terrorisme i injúries i calúmnies contra la corona i institucions de l'estat espanyol. Els magistrats consideren ara que els tuits van constituir una manifestació del discurs de l'odi lloant ETA i els Grapo.
 
Abans, Pablo Rivadulla havia estat condemnat a dos anys i un dia de presó i a una multa de 24.300 euros per enaltiment del terrorisme, amb l'agreujant de reincidència, injúries i calúmnies contra la corona i les institucions de l'Estat. A Hasel se l'ha condemnat per lloar ETA i els Grapo, els membres dels quals va dir que eren per ell exemples de resistència. El cas fa referència a 64 missatges del raper publicats a Twitter i una cançó penjada a Youtube.

Com que Hasel ja va estar condemnat a dos anys de presó el 2014, ara hi podria ingressar si el Tribunal Suprem confirma aquesta última sentència.

Hasel va assegurar durant el seu judici a l'Audiència Nacional que ell es limitava a exposar a les seves cançons i piulades "fets objectius" que considera "injustos", i a defensar "drets democràtics". L'artista va passar pel banc dels acusats fa uns dies, l'endemà que el Tribunal Suprem decidís ratificar la sentència de tres anys i mig de presó al també raper Valtònyc.

Hasel, que va apuntar que el judici demostra que no es respecta la llibertat d'expressió a l'Estat, va defensar les seves manifestacions sobre la monarquia, la policia i l'Estat, i va justificar que expressi el seu suport a persones que considera els seus referents com a "comunista". "Per a mi són exemples de resistència, i això no canviarà encara que em condemnin a presó", va sentenciar.