Arrenca la recol·lecció de la Golden després d'una darrera campanya amb cotitzacions rècord

El repunt productiu al conjunt d'Europa fa preveure una davallada dels preus dels darrers mesos però caldrà veure com comença la nova campanya de comercialització

Redacció
14 de setembre del 2018
Actualitzat a la 13:32h
Imatge d'un treballador collint pomes
Imatge d'un treballador collint pomes | ACN
Aquesta setmana ha començar la collita de la Golden a la plana de Lleida, la varietat de poma que més es produeix a Catalunya, especialment a les comarques de Ponent. Segons les previsions que Afrucat i el Departament d'Agricultura van donar a conèixer a principis d'estiu, la producció de Golden serà similar aquesta campanya a la passada.

En concret, al conjunt del país s'estima una producció de Golden de 138.080 tones, un 1,4% inferior que el 2017, tot i que aquesta xifra es podria veure reduïda per les diverses pedregades dels darrers mesos que han afectat les comarques de Ponent. Caldrà veure com evolucionen els preus en l'inici d'aquesta campanya de comercialització tenint en compte que la producció de poma al conjunt d'Europa serà considerablement superior a l'any passat, en què es van assolir cotitzacions rècord en Golden a Mercolleida, especialment entre els mesos de maig i juliol, per la baixa disponibilitat d'aquesta poma al conjunt del continent.

La plana de Lleida ha donat el tret de sortida a la campanya de recol·lecció de la poma Golden, amb una setmana de retard del que és habitual. Ho ha fet amb bones expectatives pel que fa a qualitat per la bona mida dels fruits i per la no presència de russeting.

Segons les previsions que van donar a conèixer al juliol Afrucat i el Departament d'Agricultura, la producció de poma Golden aquesta campanya serà d'unes 138.080 tones al conjunt de Catalunya, un 1,4% per sota de la campanya anterior (140.110 tones), però quedarà lluny de les 165.520 tones del 2016, degut a les gelades tardanes i a les pluges de la primavera que van repercutir en la floració i en el quallat dels fruits, i a les pedregades de principis d'estiu, en concret dels mesos d'abril i juny.

Tot i això, aquestes previsions podrien anar a la baixa ja que no comptabilitzen l'afectació de les pedregades dels mesos de juliol, agost i setembre en comarques com ara el Segrià, la Noguera, les Garrigues i el Pla d'Urgell.