​Esterri d'Àneu acollirà un congrés centrat en la recerca i arxius de la Guerra Civil

Pretén donar a conèixer les fonts documentals i procediments d'investigació vinculats al conflicte bèl·lic en el 80è aniversari de l'establiment del front

Així es veien els bombardejos des d'un dels avions que van atacar
Així es veien els bombardejos des d'un dels avions que van atacar | Wikimedia Commons
Redacció
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:40h
Esterri d’Àneu celebrarà del 27 al 29 de setembre el Congrés de Recerca i Arxius-La Guerra Civil, que comptarà amb la participació de destacats experts i ponents en la matèria. Des de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu i l'Arxiu Històric de les Valls d'Àneu s'organitzen anualment, amb el suport de l'IEI i la Diputació de Lleida, les Jornades Recerca i Arxius, un esdeveniment que té per objectiu donar a conèixer per part de professionals els diferents arxius, fonts documentals i procediments d'investigació vinculats a un determinat tema.

Per aquest any, s'ha programat l'activitat centrada en la Guerra Civil, en el 80è aniversari de l'establiment del front en territori català. La vicepresidenta de l'IEI, Rosa Pujol, ha destacat durant la presentació que el congrés pretén posar en valor "una memòria històrica de Lleida que ha de sortir a la llum".

El congrés tindrà lloc a la sala d'actes de l'Ajuntament i inclou un ambiciós i ampli programa. Començarà el dijous 27 amb l'obertura de les jornades i la presentació, que donaran pas a la ponència marc a càrrec de Ramon Alberch, president d'Arxivers sense Fronteres-Internacional. Dolors Marín, Josep Puigsech, Lourdes Prades, Adrián Cabezas i Joel Ametlla signaran la resta de ponències de la jornada. 

Les ponències del divendres 28 aniran a càrrec de Juan Antonio Pérez-Chao, María T. López, Conxita Mir, Oriol Riart, Manel López i Andreu Badia. Durant les dos jornades es duran a terme diverses taules rodones sobre diferents temàtiques, com els papers de Salamanca o les víctimes de la guerra i en la qual, entre altres hi participaran els pallaresos Oriol Riart i Manel Gimeno.
 

Imatge de la presentació a l’IEI de Lleida. Foto: IEI


Dissabte 29 tindrà lloc la jornada de cloenda, amb ponències a càrrec de Josep Ll. Berbois, Guillermo Pastor, David Iñíguez, David Gesalí i Laia Gallego, a més d’una nova taula rodona. A banda, el diumenge al matí s'ha programat una sortida guiada als espais del front del Pallars, mentre que l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu acollirà l'exposició Josep Tarradellas i la Comissió d'Indústries de Guerra de la Generalitat de Catalunya a través dels documents conservats a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet).

El programa del Congrés Congrés de Recerca i Arxius-La Guerra Civil s'ha presentat aquest dijous a l'Institut d'Estudis Ilerdencs. L'acte ha comptat amb la participació de la vicepresidenta de l'IEI, Rosa Pujol; l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas; la directora de l'Arxiu Històric, Glòria Vilella, i del responsable de l'Arxiu de les Valls d'Àneu, Oriol Riart.
 

Consulta el programa del Congrés