Absolt el regidor de PXCat que va injuriar l'alcalde de Cervera en fer prevaldre la «llibertat d'expressió»

L'edil acusava en dues cartes el paer en cap de corrupció i prevaricació i Royes estudia recórrer la sentència

Redacció
13 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:45h
El jutjat penal 3 de Lleida ha absolt el regidor de Partit per Catalunya (PXCat), Mateu Figuerola, acusat d'haver injuriat l'any 2013 el llavors (i actual) alcalde de la localitat, Ramon Royes (CiU). La jutgessa comparteix els arguments de la fiscalia i la defensa, representada per Marta Garcia, i considera "llibertat d'expressió" el contingut de dues cartes publicades l'any 2013 en la revista de l'Ajuntament i en la de 'La Veu de la Segarra' en què Figuerola acusava l'alcalde de corrupció i prevaricació.

L'acusació particular, representada per Carles López, va argumentar al judici, celebrat l'11 de juliol, que les expressions de Figuerola "ultrapassen el contingut d'una crítica política raonable, entren en el descrèdit personal i són acusacions infundades i falses". Demanava que se'l condemnés per un delicte d'injúries a una multa de 8.400 euros i a indemnitzar Royes amb 12.000 euros més. López està estudiant amb Royes si recórrer aquesta sentència a l'Audiència de Lleida. "Probablement la recorrerem", ha dit l'advocat.

L'acusació particular entenia que s'havia de condemnar Figuerola perquè a les cartes acusava Royes de corrupció i tràfic d'influències amb afirmacions falses, deia, la qual cosa va afectar i afecta l'alcalde de manera personal i professional. L'acusat, va explicar López, acusava Royes de tenir interessos personals en la ubicació del Mercadona a la N-II i de fer "maniobres" perquè l'Esclat es reubiqués en uns terrenys propietat de la família de l'alcalde", unes acusacions que l'alcalde sempre ha negat i que segueixen el seu procés judicial per via contenciosa.

Pel que fa a l'acusació d'injúries, feia referència a algunes de les expressions que, segons va llegir López durant les conclusions, recollien aquestes cartes. Va destacar, per exemple, que "els negocis a Cervera es fan a porta tancada al despatx de Royes", que "el senyor Royes està presumptament prevaricant, abusant del seu poder i fent que la Paeria estigui immersa en una corrupció urbanística" o que "Royes és el rei absolut dels 'pufos' i amb aquests moviments econòmics vol solventar els seus deutes personals". L'acusat va declarar al judici que a les cartes es dedicava a fer d'altaveu del que deien altres als plens.