Estiu càlid i amb pluges irregulars a gran part del país

La temperatura mitjana ha estat superior a l'habitual tret d'alguns punts del Pirineu i Prepirineu

Redacció
12 de setembre del 2018
El Servei Meteorològic de Catalunya ha qualificat aquest estiu de càlid a la major part del país, només amb algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu, on la temperatura mitjana ha resultat propera a la mitjana climàtica.

Les anomalies han estat més marcades al litoral i prelitoral, on tots tres mesos han estat clarament càlids, però especialment a l’agost, quan s’han produït calorades que han afectat particularment aquests indrets. Els valors màxims s'han situat fins a tres graus per sobre els normals per l'època. D'altra banda, la distribució de les pluges aquest estiu ha estat irregular, amb àrees que han presentat superàvit i altres on l’estiu ha resultat sec o fins i tot molt sec.

Només en alguns sectors del Pirineu i Prepirineu, com a la Cerdanya, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Solsonès o el Berguedà, l’estiu ha estat normal, amb valors de temperatura que no s’han allunyat gaire dels valors normals.

Les anomalies més altes, amb temperatures que han assolit més de 2,5 graus per damunt les mitjanes, s'han situat a les comarques del litoral i prelitoral, especialment a l’Alt Empordà i a la mateixa ciutat de Barcelona (Barcelonès), però també a punts del Vallès Oriental, Baix Llobregat, Baix Camp i Baix Ebre. A 13 de les 69 estacions gestionades pel Servei Meteorològic amb més de 20 anys de dades ha estat el segon estiu més càlid, totes elles ubicades al litoral i prelitoral.