Reñé demana una negociació a l'Estat per resoldre el «conflicte» entre Catalunya i Espanya

El president de la Diputació de Lleida qualifica d'"excepcional" la Diada d'enguany per la situació de polítics empresonats i a l'exili

Redacció
10 de setembre del 2018
Joan Reñé, president de la Diputació
Joan Reñé, president de la Diputació | ACN
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha emplaçat els representants polítics de l'Estat a asseure's a una taula a negociar "per resoldre un conflicte que és real i existeix, que és la relació entre l'estat espanyol i Catalunya", i que "només es resoldrà adequadament, civilitzada i cívica si es fa en un criteri de negociació política".

Així ho ha dit en la marc de l'acte institucional organitzat aquest dilluns per la Diputació de Lleida a la Seu Vella de Lleida amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, la qual, segons Reñé, té enguany un caràcter "absolutament excepcional" davant la situació de representants polítics empresonats i a l'exili. L'acte ha comptat amb una ofrena de flors, amb la participació de representants dels diferents grups -a excepció de la CUP, Cs i PP-, i ha finalitzat amb la interpretació dels Segadors.

Durant el seu discurs, Joan Reñé ha qualificat l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya de "cop d'estat encobert" que posa de relleu "els dèficits democràtics de l'estat espanyol" i l'ha definit com "l'atemptat institucionalitzat més greu dels darrers anys". En aquest sentit, ha ressaltat el paper dels ens locals (diputacions, consells comarcals i ajuntaments) a l'hora de suplir les "mancances" derivades de l'aplicació del 155 i del control de la Generalitat per part de l'executiu espanyol per tal de garantir els serveis als ciutadans.