Balaguer recupera l'antiga dansa de «la galop» que s'estrenarà durant la Fira Medieval

Aquest ball es ballava durant la Fira dels Enamorats i està recollit al Costumari Català de Joan Amades

per Redacció, 8 de setembre de 2018 a les 09:32 |
Imatge de l'assaig del ball | Aj Balaguer
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El proper diumenge 16 de setembre i en el marc de la festa de l’Harpia, la ciutat de Balaguer recuperarà la dansa tradicional “la Galop de Balaguer” que es troba recollida al Costumari Català del Joan Amades. Segons el folklorista, aquest ball es dansava en l’anomenada Fira dels Enamorats del mes de setembre, una fira de bestiar que era famosa per la quantitat de matrimonis que s’hi pactaven entre les famílies que anaven a fira. Les noves parelles feien un primer contacte públic a través d’aquesta dansa,  sota la supervisió dels pares i tutors.

La regidoria de cultura de l’ajuntament de Balaguer segueix una línia estratègica de recuperació d’elements tradicionals i festius de la ciutat que singularitzen les festes i les doten de trets identitaris específics.


La recuperació de la dansa es du a terme des de la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Balaguer, a través de les àrees del Museu de la Noguera, Escola Municipal de Música i l’Espai de Dansa i Creació  La Xemeneia, i hi col·laboren diverses entitats i associacions de la ciutat. L’objectiu però és fer una ballada popular, on s’hi sumin tots els ciutadans que ho vulguin. Per això la regidoria de cultura de l’Ajuntament de Balaguer ha organitzat dos tallers que es realitzen a la plaça del Museu, els dies 6 i 12 de setembre a les vuit del vespre, on s’ensenyaran els passos d’aquesta dansa.

L’adaptació musical ha estat feta per Xavier Pinyol i l’adaptació coreogràfica per Albert Bonet.

 

Participació