CCOO diu que el Grupo Jorge ha regularitzat 1.400 falsos autònoms del sector carni a Osona

Càrnies en Lluita nega la laborització i critica l'anunci del sindicat

Treballadors intentant entrar a l'escorxador de Santa Eugènia de Berga, en una de les recents vagues
Treballadors intentant entrar a l'escorxador de Santa Eugènia de Berga, en una de les recents vagues | Josep M. Montaner
Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 17:16h
El Grupo Jorge ha laboralitzat els 1.400 treballadors que depenien de les anomenades falses cooperatives que treballaven a la seva planta de Santa Eugènia de Berga, a Osona. Això és el que ha dit aquest dimecres el secretari general del sindicat CCOO d'Indústria, José Antonio Hernández, que ha apuntat que ara els treballadors que es troben en règim general de la Seguretat Social i que es beneficiaran de la cobertura del conveni col·lectiu del sector carni.

Hernández ha assegurat que ara el sindicat demanarà "estabilitat" per als treballadors i que farà un "seguiment" de la seva situació. A més, ha confiat que aquest acord sigui una "punta de llança" per acabar amb els "falsos autònoms" en el sector. En aquest sentit, el secretari de Política Industrial, Jesús Ribera, ha afirmat que altres empreses ja estan mirant com "adaptar la seva realitat" per passar els treballadors en règim de cooperativa al règim general.

El secretari de Política Industrial de CCOO de Catalunya ha dit que la regularització dels 1.400 treballadors es farà mitjançant una empresa pont i que es preveu que passin a formar part de l'empresa principal abans del 31 de desembre. Ribera ha argumentat que la regularització es farà mitjançant una empresa pont perquè el Grupo Jorge no es veia amb la capacitat d'assumir el "volum" que suposava regularitzar els més de mil treballadors.

Hernández ha denunciat que el "model laboral" de les empreses del sector carni estigui "basat en falses cooperatives" i ha reiterat que CCOO continuarà "pressionant" i "lluitant" per "acabar amb els falsos autònoms al sector". "Anirem empresa per empresa i comprovarem que s'abandona aquesta figura", ha avisat, després de dir que qualsevol acord amb una empresa ha de passar necessàriament per "la laboralització" dels treballadors. 

Per la seva banda, el secretari de Política Industrial de CCOO de Catalunya ha criticat que els grans grups del sector s'hagin "instal·lat en el mercantilisme" i que "la seva manera de competir" sigui pels "sous baixos i la precarietat dels treballadors". "Som al final del procés perquè tenim l'acord però estem al principi de la feina", ha subratllat Ribera. 

La responsable de Noves Realitats de Treball i Precarietat de CCOO de Catalunya, Carme Martínez, ha alertat que la "presència de falsos autònoms és cada vegada més gran" al mercat laboral. És per aquest motiu que ha destacat que l'acord amb el Grupo Jorge és "molt important" perquè "referma" l'estratègia del sindicat envers aquestes pràctiques. "Al final és el treball digne el que estem buscant", ha dit. 

Càrnies en Lluita ho nega tot

Per altra banda, la plataforma Càrnies en Lluita ha denunciat a través d'un comunicat que "no és cert" que totes les persones que treballen pel Grupo Jorge "hagin estat contractades pel règim general de la Seguretat Social" i asseguren que "encara hi ha grups de treballadors que continuen sota la contractació de falses cooperatives". D'altra banda, la plataforma també explica que els treballadors que van ser acomiadats pel grup empresarial encara no han estat readmesos i denuncia que molts d'ells "han rebut trucades pressionant-los perquè renunciïn a qualsevol reclamació contra l'empresa".

A través d'un comunicat, Càrnies en Lluita també exigeix que es reconegui l'antiguitat "real" dels treballadors, ja que asseguren que si no fos així "s'estaria premiant l'empresa, eximint-los de responsabilitat pròpia de la relació laboral existent i perdonant-los els greus incompliments". 

La plataforma s'ha mostrat especialment crítica amb CCOO i ha lamentat que "cínicament es vulgui atribuir tots els mèrits de la laboralització". Segons ells, aquesta fita s'hauria aconseguit "mitjançant la mobilització, la denúncia i el sacrifici de tots els treballadors, organitzats al marge de CCOO". A més, han criticat que el sindicat "hagi pactat amb l'empresa pel seu benefici corporatiu". 

A més, denuncien que CCOO ha "ocultat" a les persones afectades "el contingut complet i literal dels pactes que ha signat" amb el Grupo Jorge i emplacen el sindicat a "comportar-se democràticament" i explicar tot el contingut del pacte a l'assemblea de treballadors de Le Porc Gourmet que s'ha convocat per aquest dissabte. 

En el comunicat Càrnies en Lluita també denuncia que el Departament de Treball "continuï abandonant i marginant els treballadors, malgrat que aquestes persones han ajudat de manera decisiva a detectar el frau enorme que s'està cometent al Grupo Jorge". Alhora critiquen que Treball "beneeixi i doni suport a un pacte interessat, que margina i deixa més indefensos els treballadors davant de les presents i futures actuacions abusives del grup empresarial".