Cunillera diu que l'enviament de policies és l'habitual per cobrir vacants amb motiu de la Diada

La delegada del govern espanyol nega que sigui un dispositiu extraordinari com el de l'any passat

Quim Torra i Teresa Cunillera, a Palau
Quim Torra i Teresa Cunillera, a Palau | ACN
Redacció
06 de setembre del 2018
Actualitzat a les 10:09h
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha assegurat que l'enviament de mig miler d'antidisturbis de la policia espanyola per les mobilitzacions de la tardor és l'habitual de cada any per cobrir les vacants existents. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Cunillera ha explicat que es fa per "tenir la plantilla coberta en la seva dimensió normal" tenint en compte les mobilitzacions previstes i ha negat que es tracti d'un dispositiu extraordinari com el que es va produir l'any passat amb l'enviament de 4.000 agents.

D'altra banda, ha defensat que "hi ha una col·laboració excel·lent entre policies i el cos dels Mossos". "Si els Mossos es queixen que els falten efectius per atendre mobilitzacions, la policia està a la seva disposició per col·laborar", ha afegit.

Trasllat cap a Catalunya

Tal com ha informat Efe i han publicat diversos mitjans, una desena de grups dels antidisturbis han començat a traslladar-se ja cap a Catalunya. La seva missió és la custòdia d'edificis públics i el suport als Mossos d'Esquadra en seguretat ciutadana. La totalitat dels agents arribarà al llarg d'aquesta setmana, tot i que ja n'hi ha d'instal·lats al quarter miliar del Bruc, a Barcelona, procedents de Galícia. 

A banda, la Guàrdia Civil mantindrà la presència d'agents a Catalunya fins al proper 15 d'octubre, segons s'ha fet públic al Butlletí Oficial del cos, mitjançant una ordre firmada pel general de la divisió i cap de personal, Francisco Javier Alvaredo Díaz.

D'aquesta manera, els 300 agents del cos armat que estaven a punt de marxar, esperant ser enviats a altres punts de l'estat espanyol, han rebut l'ordre directa de mantenir-se a Catalunya "per les necessitats i exigències inherents a garantir la seguretat pública en aquest trimestre de l'any".

Fa just any, el govern espanyol va enviar 4.000 agents extres del CNP i la Guàrdia Civil a Catalunya, dels quals una gran part es van allotjar en ferris al Port de Barcelona i Tarragona, amb l'objectiu d'evitar la celebració del referèndum de l'1-O, que el Tribunal Constitucional va declarar il·legal.

Molts dels agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil es van allotjar durant setmanes en ferris al Port de Barcelona llogats a una naviliera italiana, en el marc de l'operació Copèrnic. Els agents desplaçats a Catalunya tenien com a objectiu impedir que se celebrés el referèndum però després de la tensió viscuda l'1-O, de la declaració d'independència del 27-O i la implantació de l'article 155 van fer allargar la seva estada fins el 2 de gener d'aquest any, quan el darrer vaixell que va allotjar els agents va abandonar el Port de Barcelona i va recuperar el seu ús com a ferri de línia regular.

Un altre dels vaixells, el Moby Dada tenia pintats al fusellatge dibuixos de Looney Tunes, com el Piolín, que va fer que popularment es conegués els agents destinats a Catalunya com 'piolins'. Altres membres del CNP i de la Guàrdia Civil es van allotjar en hotels i càmpings de localitats costaneres, on es van viure algunes protestes. Alguns dels hotels els van expulsar després de les càrregues de l'1-O, fet que va portar a la Fiscalia a demanar que s'obrís una investigació per un delicte d'odi.