Pobles del Pallars toquen a morts per exigir unes carreteres en condicions

A la iniciativa, liderada per Sant Esteve de la Sarga, s’hi han unit altres poblacions pallareses com Alsamora o Baro

L'església de Sant Esteve de la Sarga
L'església de Sant Esteve de la Sarga | Gustau Erill
02 de setembre del 2018
Actualitzat el 03 de setembre a les 11:15h
Les carreteres d’accés als nuclis del Pirineu estan cada dia més malmeses i els pobles han dit “prou". Liderats per l’Ajuntament de Sant Esteve de la Sarga, municipi on residia el matrimoni que el passat 16 d’abril va morir atrapat dins el seu cotxe per una gran allau de roques, una colla de municipis pirinencs han iniciat una simbòlica iniciativa consistent en tocar diàriament a morts per reivindicar unes carreteres en condicions.

La idea va sorgir dijous a Twitter, liderada per l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, fill precisament del matrimoni que va perdre la vida a l’esllavissada de Castell de Mur. A través d’una piulada al seu compte personal, Navarra ha demanat unes carreteres “en condicions” i ha animat a la resta de pobles que es trobin en una situació similar a tocar cada dia a difunts fins que no es trobi una solució.
 
El principal problema és l’escassetat de recursos de molts pobles pirinencs per mantenir les carreteres que hi donen accés. En la majoria dels casos, el cost de les obres supera de llarg el pressupost municipal, un fet que impossibilita actuar decentment en unes vies en un estat ja força deteriorat pel pas del temps, i que darrerament s’ha agreujat per les pluges caigudes la passada primavera.

El cas de les comarques pallareses és prou clar. El Pallars Jussà té 475 quilòmetres de carreteres de titularitat municipal, mentre que el Pallars Sobirà en té més de 300. Segons els alcaldes i els tècnics dels Consells Comarcals, aquestes són xifres molt difícils d’assumir per les entitats municipals, que en reiterades ocasions ja han demanat més recursos a les entitats supramunicipals.

El seguiment d’aquesta curiosa iniciativa és encara minoritari però altres pobles com Alsamora, Baro o Taús, a l’Alt Urgell, ja s’han sumat a la iniciativa de Sant Esteve de la Sarga. Ara s’espera que en els propers dies siguin més els nuclis de població que secundin la protesta, que pretén també visibilitzar les delicades condicions de vida dels habitants del Pirineu.