societat

L'Ajuntament de Lleida garanteix la seguretat del subministrament d'aigua potable a Sucs

Assegura que la xarxa general de l'EMD "no conté plom" i recorda que s'estan revisant les escomeses dels edificis i renovant-les quan es detecta que contenen aquest metall

per Redacció, 20 d'agost de 2018 a les 13:09 |
Una representant de la Plataforma per a la Renovació de les Conduccions d'Aigües de Sucs en una font | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Lleida insisteix que "no hi ha canonades de plom a la xarxa general de Sucs" i que l'aigua que arriba a les cases "és plenament segura i potable", segons la revisió de l'estat de la xarxa duta a terme, arran de la denúncia de diversos veïns de l'entitat municipal descentralitzada (EMD). Des de la Paeria indiquen que l'Ajuntament i l'empresa concessionària del servei d'aigua potable, Aigües de Lleida, estan treballant per garantir el bon estat de la xarxa i la qualitat de l'aigua que arriba als edificis de Sucs, d'acord amb els criteris establerts conjuntament amb l'Agència de Salut Pública de la Generalitat.

Fa uns dies, des de la Plataforma per a la renovació de les conduccions d'aigües de sucs van denunciar que, per a la presa de mostres per detectar o descartar la presència de plom a l'aigua, l'empresa concessionària no agafa el primer litre que surt de l'aixeta de les cases, tal com estableix la normativa, sinó que "deixa córrer l'aigua de 30 segons a dos minuts abans d'agafar la mostra" per, així, "aconseguir valors de plom legals".


Davant la possibilitat que hi hagi presència de plom en les escomeses domiciliàries, des de l'Ajuntament i Aigües de Lleida s'han revisat 252 escomeses i s'han enviat cartes als veïns de Sucs per informar-los i animar-los a contactar amb l'Ajuntament de Sucs si tenen cap sospita de tenir canonades de plom, per tal d'efectuar les analítiques i adoptar les solucions corresponents. Fins al moment, s'han detectat 24 casos on l'escomesa que connecta la xarxa general d'aigua amb la de l'edifici conté plom (un 8% del total d'escomeses). En els casos en els quals la presència de plom a les canonades és superior al límit permès, s'està procedint a la substitució immediata de l'escomesa i ja se n'han substituït 6. En la resta, es planificarà les obres necessàries per canviar l'escomesa a curt termini, segons expliquen des de la Paeria.

L'Ajuntament i la concessionària només poden actuar a l'espai públic i, per tant, no poden fer obres a les canonades interiors de les cases o a les façanes, ja que són dels seus propietaris respectius. Tot i això, en els casos en què es detecti que les canonades interiors poden contenir plom, s'oferirà assessorament als propietaris per tal que minimitzin els riscos i les substitueixin quan sigui possible.


Des de l'Ajuntament de Lleida remarquen que les analítiques han constatat que "totes les dependències municipals de Sucs reben l'aigua per sota dels límits de plom fixats i que, per tant, l'aigua és plenament segura". El mateix passa amb les fonts públiques, a excepció de la del carrer Sant Jordi, que ha estat tancada preventivament en superar els valors establerts. L'escomesa de la font ja s'ha renovat i ara s'ha de procedir a canviar la mateixa font, actuació per a la qual s'està redactant el projecte.

"El protocol per fer les analítiques va ser acordat durant el mes de juliol amb el Departament de Salut i és homogeni amb la resta de mesures fetes per tal de poder comparar-ne els resultats", assenyalen des de la Paeria. En vista de les solucions adoptades, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha tancat l'expedient obert per aquesta qüestió, segons fonts municipals, des d'on reiteren que la Paeria "garanteix la potabilitat i absoluta seguretat del subministrament d'aigua".


Veïns de Sucs acusen la concessionària d'incomplir la normativa 

Des de la Plataforma per a la renovació de les conduccions d'aigües a Sucs han denunciat recentment el protocol que l'empresa concessionària està duent a terme en agafar les mostres d'aigua de les cases i les escomeses per tal de determinar si aquesta té plom o no. Des de l'entitat, que agrupa diferents veïns de l'EMD, expliquen la que normativa estableix que les mostres s'han d'agafar sense deixar córrer l'aigua, és a dir, amb el primer litre que surti de l'aixeta, mentre asseguren que els tècnics d'Aigües de Lleida "deixen córrer l'aigua de 30 segons a dos minuts abans d'agafar la mostra". La plataforma afirma que aquest fet invalidaria les mostres preses, ja que, si els tècnics deixen córrer l'aigua, els valors de plom que es registren no són representatius i, per tant, s'estan manipulant les mostres per aconseguir valors de plom legals".

La plataforma recorda que la Paeria de Lleida es va comprometre a canviar totes les escomeses on els valors de plom siguin superiors a 10 micrograms per litre, però l'entitat demana "que es canviï tot el plom, i més, després de constatar que es manipulen les analítiques".

 

Participació