La companyia Elèctrica Dharma musicarà l'encesa de la Universitat de Cervera per l'Aquelarre

Després de 20 anys la capital de la Segarra reobrirà el carreró de les Bruixes, on va néixer la festa, tancat per motius de seguretat

La companyia Elèctrica Dharma en un concert
La companyia Elèctrica Dharma en un concert | ACN
Redacció
11 d'agost del 2018
Actualitzat a les 10:26h
La Companyia Elèctrica Dharma posarà música a l'espectacle central de l'Aquelarre de Cervera. Serà el dissabte 25 d'agost i consistirà en afegir l'aigua en aquesta coneguda festa del foc, tal com explica el regidor de l'Aquelarre, Marc Llorens, que detalla que el director artístic vol enguany fer "compatible" la crema i l'enfonsament de l'edifici de la Universitat. Aquesta és una de les novetats d'aquesta 41a edició, però també hi ha l'obertura al públic del carreró de les Bruixes, lloc on va néixer l'Aquelarre. Llorens ha explicat que feia més de 20 anys que no s'obria per qüestions de seguretat i que enguany es podrà transitar durant el dissabte, dia gran de la festa. A més, un grup de teatre amateur cerverí ambientarà la visita d'aquest carrer. Amb l'actuació de grups com Doctor Prats, Roba Estesa i Itaca Band, l'Aquelarre 2018 seguirà la línia dels darrers anys i espera la visita durant tot el cap de setmana, el darrer del mes d'agost, d'unes 30.000 persones.

L'Aquelarre de Cervera ja escalfa motors per celebrar la 41a edició els dies 24, 25 i 26 d'agost. El dia gran de la festa serà dissabte 25 amb l'espectacle central que tal com explica el regidor de la festa, Marc Llorens enguany musicarà la Companyia Elèctrica Dharma, que participa per primer cop en l'Aquelarre. L'espectacle té diverses etapes, diu Llorens, i la primera és l'encesa de l'edifici de la Universitat de Cervera. "Alguns membres de la Dharma apareixeran amb un element mòbil, travessant l'onada de gent del públic i tocant en directe". La música acompanyarà les bèsties, l'encesa de foc i també l'esfonsament de l'edifici, afegeix Llorens.

Una altra de les novetats d'enguany és sumar l'aigua a una festa de foc, tal com ha apuntat el regidor. "El director artístic, Albert Parra, vol fer compatible l'encesa i l'enfonsament marí de la Universitat", remarca el regidor de l'Aquelarre responent a la llegenda de l'Atlàntida, eix temàtic de la festa aquest any. Un director, que segons Llorens, té una experiència "total i absoluta" després de dirigir l'espectacle 10 anys, els tres últims de manera consecutiva. "És cerverí i ha nascut amb l'Aquelarre", afirma el responsable municipal responsable de la festa. En l'espectacle infernal no hi faltaran els elements bàsics com el Mascle Cabró, l'Escorreguda del Mascle, el Ball de la Polla i el Foqueral.

Pel que fa al cartell musical dels tres dies de festa cerverina, Llorens apunta que es tracta del "més potent de la història de la festa". S'ha treballat amb el grup Enderrock i s'ha aconseguit que la proposta sigui "coherent i tingui un relat" que s'adiu amb la festa de l'Aquelarre, segons el regidor. L'actuació de la Dharma, diu Llorens, "ens aportarà valors socials i polítics". Entre les actuacions musicals també hi haurà les dels grups Doctor Prats, Roba Estesa i Ítaca Band.

Una altra de les grans novetat és l'obertura al públic el mateix dissabte 25 del carreró de les Bruixes, lloc on es va gestar l'Aquelarre, que feia més de 20 anys que no s'obria per raons de seguretat. Enguany, diu el regidor que han negociat i han arribat a un acord per mantenir-lo obert. "És una paradoxa que el carrer on neix l'Aquelarre estigui tancat per la festa", explica Llorens i afegeix que no només estarà obert sinó que el grup de teatre cerverí Greep s'encarregarà d'ambientar-lo i "disfressar-lo" per explicar als visitants quins són els orígens de la festa.

L'Aquelarre de Cervera espera la visita d'unes 30.000 persones tot el cap de setmana, la majoria de les quals es concentrarà dissabte, entre 20.000 i 25.000, a la capital de la Segarra. "Per nosaltres suposa multiplicar la població per quatre", i això és un repte, diu, "veure com absorbim totes aquestes persones ampliant espais", apunta el regidor Marc Llorens. Entre les activitats paral·leles hi ha la Fira del Gran Boc, que Llorens defineix com el "paraigües diürn" de l'Aquelarre amb una programació que canvia any rere any . Pel que fa als grans actes, afirma el regidor, la festa serà "continuista", ja que fa dos anys "vam introduir més elements nous, com la trobada de bestiari, enguany obrim el carreró de les Bruixes, estem creant peces i figures per decorar la ciutat, tot perquè es respiri l'Aquelarre", remarca el regidor.

Una altra de les "aventures" de l'Aquelarre ha estat, com diu Llorens, el tast de la festa que es fa ver el passat 13 de Juliol dins el marc del Festival Cruïlla 2018 a Barcelona. Tot l'Aquelarre, unes 160 persones que el fan possible, "ens vam desplaçar i vam fer un petit tast de foc, de bèsties, amb música en directe i percussió", detalla.

Més pólvora

El regidor de l'Aquelarre explica que enguany augmentaran lleugerament la quantitat de pólvora cremada. Passaran de 380 quilos l'any passat a gairebé 400 aquest any. Una quantitat de pólvora que cremarà al llarg dels tres dies de festa i que anirà a càrrec de tres colles de diables, entre elles, dues colles convidades com els Voramar del Serrallo de Tarragona i els diabòlics de Roquetes del Garraf.

L'espectacle central de l'Aquelarre tindrà lloc dissabte 25 a les onze de la nit i caldrà esperar a altes hores de la matinada per veure el protagonista de la festa, el Mascle Cabró i la seva escorreguda, que posarà el punt i final a la festa.