Lleida iniciarà al setembre la recuperació dels Aiguamolls de Rufea per potenciar-ne l'ús públic

El projecte de millora ambiental d'aquest espai es desenvoluparà en dues fases i compta amb un pressupost global de 225.000 euros

 Fèlix Larrosa rebent explicacions sobre el projecte de recuperació dels Aiguamolls de Rufea
Fèlix Larrosa rebent explicacions sobre el projecte de recuperació dels Aiguamolls de Rufea | ACN
Redacció
10 d'agost del 2018
Actualitzat a les 19:47h
L'Ajuntament de Lleida iniciarà al setembre la recuperació dels Aiguamolls de Rufea amb un projecte de millora ambiental que en potenciarà l'ús públic. El projecte, amb un pressupost global de 225.000 euros, es desenvoluparà en dues fases, començant pel control dels accessos, el nou observatori a la Bassa Gran, un nou moll a la bassa petita i la millora dels espais de nidificació, entre altres.

El tinent d'alcalde i regidor de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha presentat els detalls del document, que pretén protegir i posar en valor aquest espai. Larrosa ha afirmat que és el projecte "estratègic" en matèria mediambiental que es durà a terme fins a finals de la legislatura i ha remarcat el fet que Lleida tingui a cinc minuts del centre un entorn com aquest, amb "valors únics". Per això, ha insistit que "cal preservar, estimar i fer-ne partícip la ciutadania perquè el descobreixin i el gaudeixin".

L'actuació contribueix a avançar mediambientalment a la ciutat, ha afegit Larrosa, seguint amb les polítiques de la regidoria d'avançar en aquesta matèria, ja sigui a l'espai urbà, a l'Horta o en espais com aquest o la Mitjana. El responsable municipal ha visitat els Aiguamolls de Rufea amb el president de la Comissió de l'Horta, David Melé, i els presidents de les associacions veïnals de Rufea i Butsènit, Adrià Drago i Salvador Solsona, respectivament.

El projecte de millora ambiental dels Aiguamolls de Rufea pretén treure el màxim interès natural, especialment per a usos naturalistes i educatius. Està pressupostat en 224.310,20 euros i, donada l'envergadura del projecte, s'ha estructurat en dues fases. Així, la primera, compta amb un ajut del Departament de Territori i Sostenibilitat, dins la convocatòria de subvencions destinades als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies. La segona, amb el finançament del programa Interreg POCTEFA amb fons FEDER, dins el projecte 'Turisme Transfronterer Fluvial Sostenible – Têt, Ter, Fluvià i Segre'. Aquest és un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre l'estat espanyol, França i Andorra.

Els aspectes més rellevants del projecte se centren en la conservació dels aiguamolls i l'ús públic de l'espai i en destaquen la millora del control dels accessos i de les infraestructures i àrees per als visitants, així com actuacions per a la millora dels hàbitats.

Els Aiguamolls de Rufea són una zona humida d'interès ecològic i social, situats prop de l'ermita de Butsènit, al marge dret del riu Segre, i que ocupen una superfície de 35 ha, aproximadament. Els aiguamolls formen part de les zones humides disperses per la plana de Lleida, i estan catalogats en l'inventari de zones humides de Catalunya. Tenen un elevat potencial com a àrees mixtes de protecció i de gestió del sistema d'espais lliures territorials, que cal promocionar com a seu d'activitats socials i esportives, educatives, de recerca, i com a indrets d'especial interès paisatgístic i natural.

Durant el 2004-2005, es van fer als Aiguamolls de Rufea les primeres actuacions per recuperar paisatgísticament l'indret, com a espai de llacunes fluvials i prats humits vinculats a la dinàmica del riu. Els darrers anys, els aiguamolls han evolucionant, consolidant el seu interès faunístic, en aquest sentit, des de la Paeria s'aposta per donar un nou impuls a les infraestructures per promocionar l'ús públic de l'espai.