Ipcena exigeix la retirada dels residus líquids de l'empresa de Soses investigada per la policia

L'entitat ecologista insta l'Agència de Residus de Catalunya a actuar d'ofici davant el risc que poden suposar per als aqüífers, la flora i la fauna

La vintena d'aus localitzades mortes en dues basses on una empresa de Soses emmagatzemava residus
La vintena d'aus localitzades mortes en dues basses on una empresa de Soses emmagatzemava residus | Guàrdia Civil
Redacció
09 d'agost del 2018
Actualitzat a les 20:15h
Ipcena ha presentat un requeriment a l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) en què sol·licita a aquest organisme que retiri els residus aquosos "amb àcid sulfúric i metalls pesats" que l'empresa de fertilitzants Anqui, SA, de Soses (Segrià) emmagatzema en dues basses. L'entitat ecologista insta l'ARC a actuar d'ofici i a carregar, posteriorment, el cost de l'actuació a l'empresa, davant "la manca d'interès" d'aquesta en fer-ho, segons asseguren des d'Ipcena. L'empresa està sent investigada pel Seprona, després d'un abocament d'aigües residuals en un camp i de localitzar una vintena d'aus mortes –algunes protegides- en les dues basses on s'emmagatzemen residus els quals, segons el cos, poden provocar "un dany substancial en la qualitat de l'aigua superficial i en els aqüífers i un risc per a la salut de les persones i per a la fauna i la flora". Després de localitzar unes altres 25 aus mortes aquest dimecres, Ipcena considera "temerari" prolongar més la situació i no retirar ja aquests residus líquids.

Des d'Ipcena expliquen que, arran d'una denúncia de l'entitat ecologista i d'un afectat, l'ARC va instar aquesta indústria el 22 de maig a aportar en quinze dies un nou estudi d'alternatives de gestió del residu líquid que emmagatzema. Dues setmanes després, però, l'empresa va sol·licitar una ampliació de termini per poder-lo presentar. Segons els ecologistes, la firma va lliurar el 6 de juliol a l'Agència de Residus un nou document comprometent-se en el termini màxim d'un mes a dur a terme diferents proves per neutralitzar del pH del residu, i, en el mes següent, a fer-ne altres d'evaporació, per tal que un cop assolida la concentració de sòlids manipulables, el concentrat resultant del procés de tractament s'analitzaria per definir les possibles alternatives.

Tot i els compromisos de l'empresa Anqui, SA, des d'Ipcena consideren que la firma, "està dilatant en el temps tots els requeriments emesos per l'ARC, amb l'objectiu de guanyar temps i no resoldre la problemàtica gravíssima que no es pot allargar més temps atenem la gravetat". Els ecologistes sostenen que la firma "ha causat un atemptat ecològic", ja que afirmen que des que va començar a operar el 2012 "ja va construir les dues bases de residus aquosos àcids, sense aquestes estar incloses a l'autorització ambiental" de la qual disposava la indústria. Per tant, "durant tots aquests sis anys, les basses de residus amb àcids han estat operatives, sense que l'ARC en tingues coneixement", asseguren des d'Ipcena.

Investigació del Seprona

Agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Lleida van prendre declaració aquest dimecres en qualitat d'investigat al representant d'aquesta empresa de Soses per un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. El cos va obrir una investigació del 28 de març en tenir coneixement que s'havia produït un abocament d'aigües residuals en un camp. Durant la inspecció al lloc, els agents van comprovar que, a més de l'abocament que provenia de l'empresa, dins de les seves instal·lacions hi havia dues basses que acumulaven residus líquids "d'una coloració ocre i d'una olor intensa" i en la seva riba una vintena d'aus mortes totalment cobertes per una mena de quitrà líquid.

El Seprona va prendre mostres del residu que contenien les dues basses i les va enviar a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses. També van recollir els cadàvers de les aus, que van ser traslladats al Centre de fauna salvatge de Vallcalent de Lleida. Del resultat de les anàlisis toxicològiques efectuades, s'ha pogut determinar que es tracta de residus "irritants i corrosius" caracteritzats com a "perillosos", que "poden provocar un dany substancial en la qualitat de l'aigua superficial i en els aqüífers i un risc per a la salut de les persones i per a la fauna i la flora".

De l'informe veterinari de la necròpsia efectuada als animals, es desprèn que la mort va ser provocada per la seva exposició i contacte amb la substància química i per la inhalació del producte. El mateix informe va confirmar que entre les aus mortes hi havia diversos exemplars d'abellerol, cabusset comú, gaig blau i una altra del gènere 'tringa', aus incloses en l'annex d'espècies protegides de fauna salvatge autòctona del Decret Legislatiu 2/2008 de 15 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals a Catalunya.