La Diputació de Lleida aposta per l'impuls del cicloturisme

El president de la Diputació, Jaume Gilabert, va presentar dilluns l’estudi per a l’impuls del cicloturisme a la demarcació de Lleida encarregat pel Patronat de Turisme i va dir que “ens trobem davant d’un nou producte turístic que caldrà desenvolupar en els pròxims anys”.

Redacció
30 de març del 2011
Imatge de l'acte de presentació.
Imatge de l'acte de presentació.
Imatge de l'acte de presentació.


El president de la Diputació, Jaume Gilabert, va presentar dilluns passat l’Estudi per a l’Impuls del Cicloturisme a la demarcació de Lleida encarregat pel Patronat de Turisme a la Fundació ECA Bureau Veritas. L’estudi presenta una sèrie de propostes encaminades a millorar el cicloturisme en el conjunt de la demarcació, prenent com a base les iniciatives que actualment ja estan en funcionament i facilitant un seguit de propostes i de creació de rutes noves. L’estudi encarregat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida per a l’impuls del cicloturisme a la demarcació de Lleida ha estat qualificat de “capdavanter” en l'àmbit de tot l’Estat per part del director de la Fundació Eca BureauVeritas, Xavier Corominas.
 
El president de la Diputació, Jaume Gilabert, que va presidir la presentació de l’Estudi per a l’Impuls del Cicloturisme a la demarcació de Lleida,  va destacar que “ens trobem davant d’un nou producte turístic que caldrà desenvolupar en els pròxims anys”. “Una activitat, va dir, que aportarà noves oportunitats de negoci i d’oferta dins l’àmbit del turisme actiu de la demarcació, que han de saber aprofitar el teixit econòmic i empresarial i que pot contribuir a la desestacionalització turística de les comarques de Ponent”. En la presentació de l’estudi hi van participar Xavier Corominas, director de la Fundació Bureau Veritas, i dos dels autors del treball, Josep Capella, tècnic de turisme, i Pep Ulldemolins, expert en cicloturisme i autor de dues guies de BTT. També hi va assistir Àngel Vidal, qui va anunciar que més endavant aquest estudi es donarà a conèixer a turoperadors i agents turístics i empresaris de la demarcació de Lleida perquè puguin vertebrar productes relacionats amb el cicloturisme.
 
Els autors de l'estudi van posar de manifest les grans possibilitats que ofereixen les comarques lleidatanes per a la pràctica de la bicicleta en qualsevol dels tres contextos geogràfics que les formen, que són la plana de Lleida, el Prepirineu i el Pirineu. L’estudi determina que el conjunt de les comarques de Lleida proporcionen un àmbit territorial i cultural òptim per a la pràctica de la bicicleta en qualsevol de les seves modalitats, com ara cicloturisme, ciclisme esportiu i la BTT, per viatjar i conèixer el territori, a més de tenir la possibilitat de triar entre una gran quantitat d’itineraris amb nivells i distàncies diferents.
 
L'estudi fa un balanç de la demarcació de Lleida quant al seu espai geogràfic i paisatgístic i analitza les carreteres més adients per a la pràctica del cicloturisme i els accessos amb els diferents sistemes de transport. L’estudi inclou una anàlisi comparativa amb diferents països europeus, amb el nivell de practicants de què disposen i les diferents opcions per poder captar visitants estrangers a la demarcació de Lleida per a la pràctica del cicloturisme.
 
També s'ha analitzat la situació actual de la bicicleta a Lleida, els seus punts forts i els punts febles. Com a punts forts han destacat un escenari geogràfic i paisatgístic excel·lent i una àmplia oferta d’itineraris ciclistes, bàsicament per mitjà de la modalitat de BTT amb els 5 centres i un espai de BTT a la ciutat de Lleida. En total, “milers de quilòmetres” per a la pràctica del cicloturisme en el conjunt de la demarcació. Com a punts febles, han fet referència a la manca de propostes per a la pràctica del cicloturisme d’alforges, la manca d’infraestructures per a la pràctica de la bicicleta, la manca d’una marca coherent per dinamitzar el turisme i la bicicleta i la manca de connexió dels centres de BTT de Lleida.
 
L’estudi fa un seguit de propostes per tal de potenciar aquest estil de viatge a les comarques de Lleida, com ara:   
 
a) Fer una xarxa d’itineraris cicloturistes vinculats amb el Tren dels Llacs.
b) Xarxa de rutes cicloturistes per poder recórrer amb bicicleta el conjunt de la demarcació.
c) Xarxa de rutes de BTT, unint tots els centres de BTT existents.
d) Xarxa de rutes de ciclisme esportiu, facilitant itineraris per les carreteres amb un índex més baix de circulació.
e) Instaurar la casa de la bici a Lleida ciutat.
f) Fer un programa escolar per al foment de la bicicleta.
g) Fer un programa de dinamització i promoció d’oferta turística de la zona mitjançant la creació d’una marca de qualitat de la bicicleta de Lleida, la vinculació del món de la restauració i l’hostaleria amb el món de la bicicleta i els viatges.
h) Organitzar fam-trips destinats a viatges de familiarització per a turoperadors i periodistes per potenciar el cicloturisme.
 
D’altra banda, es proposa la creació de rutes temàtiques vinculades amb la ruta del vi, de l’oli, del romànic, dels castells i dels dòlmens, entre d’altres.
 
Com a conclusions de l’estudi s’han destacat les següents:
 
1.- La definició geogràfica, els paisatges, la cultura, la història i el caràcter de la demarcació de Lleida fan que tingui unes possibilitats enormes pel que fa al desenvolupament del turisme amb bicicleta, la qual cosa potencia el poder descobrir i gaudir del patrimoni cultural i natural que ens pot oferir.
 
2.- Una demarcació ben definida pels tres contextos geogràfics (plana de Lleida, Prepirineu i Pirineu) proporciona un àmbit territorial més que òptim per a la pràctica del cicloturisme com a forma de viatjar i conèixer l’entorn, com també el fet de tenir la possibilitat de triar entre diversos itineraris, nivells i distàncies.
 
3.- Si Lleida vol fer que el cicloturisme sigui una activitat econòmica, turística i desestacionalitzada amb capacitat per atreure visitants nous i per fer sorgir nous usuaris del cicloturisme en l'àmbit local, cal una decidida voluntat política i social per avançar cap a aquests objectius, amb propostes consensuades als màxims nivells d’implicació dels sectors locals i amb una acció continuada en el mercat estatal i internacional.
 
L'equip de l'estudi és format per Paco Tortosa, doctor en Geografia i cicloturista expert, autor de diversos llibres de viatges entre els quals el primer volum de cicloturisme titulat España en bici;  Josep Capella, tècnic en turisme i president de l'empresa DCB-Turisme i desenvolupament local; Pep Ulldemolins, expert en cicloturisme i autor de dues guies de BTT, i coordinat per Xavier Corominas, director d'ECA Bureau Veritas i expert en mobilitat.