​Agroseguro quantifica en 32 milions les indemnitzacions pels danys de les pedregades

La companyia asseguradora estima que haurà d'abonar uns 10 MEUR per l'afectació de la darrera calamarsada del 20 de juliol a Ponent

Nectarines tocades per la pedra en una finca d'Alcarràs, el 23 de juliol de 2018
Nectarines tocades per la pedra en una finca d'Alcarràs, el 23 de juliol de 2018 | ACN
Redacció
30 de juliol del 2018
Actualitzat el 31 de juliol a la 1:17h
Agroseguro estima de forma provisional en 32 milions d'euros les indemnitzacions que haurà d'abonar pels danys de les tres pedregades que han afectat des del mes d'abril cultius de fruiters a les comarques de Lleida. Pel que fa a la darrera pedregada, que va tenir lloc el 20 de juliol i que va afectar unes 2.000 hectàrees de fruiters bàsicament entre els termes municipals d'Alcarràs i Lleida, Agroseguro quantifica en uns 10 milions d'euros les indemnitzacions pels danys en fruiters, segons la valoració de la companyia asseguradora. Cal remarcar, però, que en aquest cas hi havia parcel·les que ja havien recollit els seus fruits. Així mateix, aquesta pedregada del 20 de juliol també va afectar la mateixa àrea 1.400 hectàrees de blat de moro i 800 de raïm de vi. D'altra banda, Agroseguro xifra en 19 milions d'euros les indemnitzacions pels danys de la pedregada en fruiters a Ponent del 29 d'abril, i en 3 milions, la del 12 de maig.

Els cultius de fruita dolça de les comarques de Lleida s'han vist afectats enguany per tres pedregades, dues de les quals van tenir lloc a l'inici de la campanya, en concret entre els mesos d'abril i maig. La darrera i també important va tenir lloc el 20 de juliol.

El primer sinistre va tenir lloc el 29 d'abril i, segons Agroseguro, va ser el més extens d'aquesta campanya sobre la zona fructícola de Lleida i es va centrar al mig de la comarca del Segrià. En total, va abastar una superfície de 5.500 ha de plantacions de fruita, amb danys "mig-lleus de manera individual", segons l'asseguradora. La pedregada, però, va tenir lloc abans de l'aclarida dels fruits, cosa que va disminuir l'afectació final. Tot i això, Agroseguro estima en 19 milions les indemnitzacions que haurà d'abonar. Cal tenir en compte que al terme municipal d'Alcarràs, algunes parcel·les que es van veure afectades per aquella pedregada també van patir la del 20 de juliol.

La pedregada del 12 de maig, centrat a la comarca de la Noguera i amb un focus molt virulent a la zona més al sud del sinistre, va afectar explotacions de cereal d'hivern en una superfície de 6.500 ha. Així mateix, al sud de la zona afectada va ocasionar danys en plantacions de fruita bàsicament al terme municipal d'Albesa, en una extensió de 850 ha. En aquest cas, la companyia quantifica els danys en fruita dolça en uns 3 milions d'euros.