La Diputació de Lleida demana al Govern un pla de xoc per millorar les vies de muntanya

A través de dues mocions similars presentades per ERC i la CUP que han rebut el suport de tots els grups

Redacció
26 de juliol del 2018
Actualitzat a les 14:24h
Joan Reñé, durant el ple
Joan Reñé, durant el ple | ACN
La Diputació de Lleida ha aprovat demanar al Govern un pla de xoc "urgent" per millorar les vies de muntanya que requereixin actuacions per garantir la seguretat dels seus usuaris i l'accés als nuclis. Ho ha fet a través de la votació de dues mocions similars que s'han debatut al Ple de juliol presentades per ERC i la CUP i que han rebut el suport de tots els grups.

Ambdós textos han destacat la falta de recursos a nivell municipal per tal d'afrontar determinades actuacions en aquestes vies locals en un territori que demogràficament està poc poblat però que a la vegada abasta pràcticament la meitat de la superfície total del país.

Per a l'elaboració d'aquest Pla de xoc per part del Govern s'ha demanat també la col·laboració tècnica de la Diputació de Lleida com a administració territorial coneixedora de la realitat d'aquestes vies de muntanya que especialment durant la passada primavera s'han vist afectades per múltiples esllavissades a causa de les elevades precipitacions i la inestabilitat del terreny.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que la corporació ja va aprovar fa uns mesos agilitzar els "plans zonals", que són aquells que plantegen o defineixen al titularitat que han de tenir les carreteres i camins; el que passa però, és que aquest és un "tema llarg i feixuc" i a banda d'això la Diputació aplica recursos cada any als municipis per tal de fer front als ''costos de gestió i manteniment de camins municipals''. Segons Reñé, més de de 3 milions d'euros que cada any s'aporten específicament des de la Diputació als municipis.


Aquest dijous però, s'ha instat al Govern per tal que a través del Departament d'Economia, que hauria d'habilitar partida pressupostària, i també mitjançant el Departament de Territori, "s'executi obra i actuació amb els Consells Comarcals i Ajuntaments" en aquells casos d'urgència als camins locals per donar garanties de seguretat. La proposta fa referència específica a les comarques de muntanya però també s'inclouen les de la plana ja que hi ha alguns casos complicats.